Dobrze skomponowany poranny posiłek spowoduje, że także w dalszej części dnia łatwiej nam będzie przestrzegać odpowiedniej, pełnowartościowej diety.
8 listopada obchodzimy Dzień Zdrowego Śniadania. Z tej okazji warto przypomnieć, że pomijanie porannego posiłku prowadzi do spadku energii, mniejszej zdolność koncentracji, a z upływem godzin pojawia się wilczy apetyt, przez który łatwiej ulegamy niezdrowym pokusom.
Oto przepis na oryginalne śniadanie.
Omletowe babeczki z płatkami kukurydzianymi
Składniki:
- 1,5 szklanki płatków Lubella Corn Flakes Pełne Ziarno
- 6 jaj
- 100g żółtego sera w kawałku
- 1g kukurydzy konserwowej
- 1 łyżka szczypiorku
- 1 czerwona papryka
- 1 plaster pora
- 1 pomidor
- 1 szczypta soli i pieprzu
- 1 łyżka masła
Przygotowanie: Jajka wybijamy i „rozkłócamy”, czyli mieszamy, np. widelcem lub trzepaczką. Dodajemy do nich żółty ser (wcześniej starty na dużych oczkach), kukurydzę oraz posiekaną paprykę, pora oraz szczypiorek. Następnie, dodajemy szklankę płatków i mieszamy. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Metalowe foremki do babeczek smarujemy masłem i wlewamy masę jajeczną. Każdą babeczkę posypujemy pozostałymi płatkami. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 12-15 minut.