1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Orientalne przekąski na sylwestra

Przedstawiamy dwa przepisy na orientalne pasty. (Fot. iStock)
Przedstawiamy dwa przepisy na orientalne pasty. (Fot. iStock)
Zobacz galerię 3 Zdjęcia
Orientalne przekąski to pyszne i proste w przygotowaniu menu, dlatego bez problemu wykonamy je sami. Oto dwa przepisy na dania, które z pewnością zasmakują wszystkim.

Kremowy dip z tahiny

Tahina to pasta przygotowywana z nasion sezamu. Doskonale smakuje z dodatkiem miodu – w tej wersji najlepiej kosztować ją ze świeżym pieczywem. Wykorzystywana jest także do przygotowywania sosów oraz jako dip do mięs i warzyw. Tahina to również główny składnik orientalnych zup i wyśmienitej, śródziemnomorskiej chałwy. Na sylwestrowy wieczór polecamy tahinę z dodatkiem natki pietruszki.

 (Fot. iStock) (Fot. iStock)

Składniki:

  • 1 – 3 ząbki czosnku,
  • ½ szklanki tahiny,
  • ½ szklanki soku z cytryny,
  • 6 łyżek drobno posiekanej natki pietruszki,
  • woda,
  • sól do smaku,
Czosnek przepuścić przez wyciskacz, rozetrzeć z solą i wymieszać z 2 łyżkami soku z cytryny. Następnie dodać tahinę i ciągle mieszając wlać pozostały sok z cytryny. Dodać wodę, tak aby powstał gęsty, jednolity krem. Wsypać posiekaną pietruszkę i dokładnie wymieszać. Potem przełożyć do miseczki.  Podawać z chlebkiem pita lub świeżym pszennym pieczywem.

Hummus

Hummus, czyli pasta z ciecierzycy z dodatkiem tahiny, to pyszna przystawka kuchni arabskiej, oryginalnie pochodząca z Libanu. Doskonale smakuje jako dip do pieczywa, na przykład typu pita oraz surowych warzyw. Warto wypróbować ją także z odrobiną soku z cytryny i oliwy, a także z czosnkiem lub pietruszką.

 (Fot. iStock) (Fot. iStock)

Składniki:

  • 2 puszki (400 g) ciecierzycy w zalewie,
  • 300 g tahiny,
  • 370 ml świeżego soku z cytryny
  • 5 ząbków czosnku,
  • 1 łyżeczka soli morskiej,
  • 60 ml oliwy,
  • garść posiekanej natki pietruszki,
  • ostra papryka w proszku.
Do małej miseczki przełożyć ok. 50 g ciecierzycy i pozostawić do przybrania gotowej potrawy. Do większej miski przełożyć resztę ciecierzycy i zalewę z jednej puszki, tahinę, sok z cytryny, czosnek oraz sól. Miksować, aż pasta stanie się gładka i kremowa. W razie potrzeby dodać więcej soku z cytryny lub wody, aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Po przełożeniu do miseczki, która trafi na stół zrobić wgłębienie pośrodku potrawy i skropić je oliwą. Przystroić pozostawioną ciecierzycą i pietruszką. Jeżeli lubimy potrawy w wersji ostrej możemy posypać hummus ostrą papryką w proszku. Podawać z chlebkiem pita lub pokrojonymi warzywami.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze