(na 2 osoby),
12 żywych oczyszczonych ostryg (dostępne są w niektórych supermarketach),
Nóż do ostryg,
2 czyste bawełniane ściereczki,
Kruszony lód,
cytryna
Po kupieniu i przyniesieniu do domu ostrygi należy wyjąć z opakowania i ułożyć wypukłą stroną do dołu. Następnie przykrywamy je wilgotną ściereczką i wkładamy do lodówki. Ostrygi otwieramy ostrożnie! Muszlę chwytamy przez ściereczkę wypukłą stroną do dołu, uważając aby były w pozycji poziomej - inaczej cenny płyn z nich wypłynie. Szukamy szpiczastego końca, znajduje się w nim zagłębienie w które wkładamy ostrze noża robiąc to delikatnie ale ze stanowczością. Gdy nóż dostanie się do środka muszli ruchami wahadłowymi z wyczuciem otwieramy ostrygę, zdejmując górną, płaska część muszli. Po czym delikatnie aby nie wylać płynu układamy ją na talerzyku z pokruszonym lodem. Ostrygi podajemy z cytryną. Nie połykamy mięsa. Przed połknięciem przegryzamy delikatnie ostrygę, aby wydobyć z niej specyficzny smak.
fot.123rf