fbpx

Otwieramy sezon na chłodnik

Otwieramy sezon na chłodnik
Zobacz galerię 7 Zdjęć
Tradycyjny chłodnik litewski z botwinką, rzodkiewką, ogórkiem gruntowym, zrobiony na wywarze z botwinki, kefirze, maślance i jogurcie; serwowany z jajkiem oraz świeżą sałatką z rzodkiewki i ziół. (Fot. materiały prasowe)
Otwieramy sezon na chłodnik
Otwieramy sezon na chłodnik
Otwieramy sezon na chłodnik
Otwieramy sezon na chłodnik
Otwieramy sezon na chłodnik
Otwieramy sezon na chłodnik
Otwieramy sezon na chłodnik

Szukacie przepisu na dobry chłodnik? Szef kuchni Michał Gniadek zdradził nam swoją recepturę. Jego botwinkowy chłodnik od tygodnia króluje w nowym autorskim menu Bistro Baru WuWu.

Chłodnik z botwiny, składniki:
botwina 1 kg
kefir 1 l
jogurt naturalny 0,5 l
maślanka 0,5
szczypiorek 50 g
ogórek zielony 200 g
rzodkiewka 200 g
sól, pieprz, cukier
soku z cytryny 20 ml
ocet czerwony 20 ml

Przygotowanie: Kroimy liście botwinki w julienne (długie, cienkie i równe słupki, paski), łodygi w kostkę, buraki ścieramy na tarce. Wszystkie elementy botwiny gotujemy aż do miękkości w 1 litrze wody – zaczynamy od buraków, kończymy na liściach, na koniec zakwaszamy octem. Odstawiamy do wystygnięcia. W międzyczasie kroimy ogórek zielony i rzodkiewkę w kostkę, siekamy koperek i szczypior. Kiedy botwina jest już zimna, łączymy ze sobą wszystkie produkty, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem do smaku. Odstawiamy na 2 godziny do lodówki tak, aby wszystko się przegryzło i nabrało smaku. 

Bistro WuWu lansuje polską kuchnię, zabierając gości w sentymentalną podróż do smaków dzieciństwa i wspólnych obiadów jedzonych przy rodzinnym stole. Nowe wiosenne menu, stworzone przez szefa kuchni Michała Gniadka, pełne jest polskich smaków. Niejednego z nas zabiorą one w sentymentalną podróż do kuchni dzieciństwa. 

  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze
?>