1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Ożywcze risotto z groszkiem, cytryną i kozim serem

123rf.com
123rf.com
Risotto to potrawa kontemplacyjna.

Wymaga od nas powiedzenia STOP i zatrzymania się na 30-minutową medytację, kiedy jedynymi obrazami w naszej głowie będą: chłonący bulion ryż, kreśląca na patelni okręgi łyżka oraz dłoń trzymająca chochelkę i sięgająca po kolejne porcje wywaru.

Składniki
na 2-3 porcje: 3 łyżki masła 1 łyżka oliwy 0,5 cebuli 1 ząbek czosnku 1 filiżanka ryżu arborio (250 ml) 100 ml białego wina 1 l gorącego bulionu 6 łyżek koziego twarożku chèvre (1 mała gomółka) skórka otarta z 1 cytryny 1 szklanka zielonego groszku (mrożonego lub świeżego) kilka listów mięty
Sposób przygotowania
Na patelni roztop 2 łyżki masła, dodaj 1 łyżkę oliwy. Cebulę i czosnek pokrój bardzo drobno i zeszklij. Dodaj ryż i smaż przez chwilę, aż zrobi się przezroczysty. Wlej białe wino, poczekaj, aż całkowicie odparuje. Dodaj 2 chochelki gorącego bulionu. Mieszkaj nieustannie do momentu, aż ryż wchłonie cały płyn. Powtarzaj czynność do wyczerpania bulionu, pamiętając, aby ciągle mieszać risotto i dodawać bulion dopiero wtedy, gdy poprzednio wlany płyn zostanie całkiem wchłonięty przez ryż. Na sam koniec do risotta dodaj 3 łyżki koziego sera i1 łyżkę masła, a także dwie trzecie szklanki zielonego groszku oraz skórkę otartą z cytryny (zostaw odrobinę skórki, aby posypać risotto). Wymieszaj, pozostaw pod przykryciem na 5 minut. Podawaj posypane kozim serkiem, pozostałym groszkiem, świeżą skórką z cytryny i listkami mięty.  Przepis pochodzi z książki „Opowiadania drewnianego stołu. 125 przepisów, jak sprawić przyjemność sobie i bliskim”, Monika Walecka, Helion 2017

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze