1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Pączki z różnych stron świata. Hiszpańskie, amerykańskie czy holenderskie – które z nich wybierzesz?

Churros można przed podaniem polać gorącą czekoladą (Fot. Proksaphotography.com)
Churros można przed podaniem polać gorącą czekoladą (Fot. Proksaphotography.com)
Zobacz galerię 7 zdjęć
Obłędnie słodkie ciasto smażone w głębokim tłuszczu? Przypominamy sobie o nim w tłusty czwartek. Ale pączki to nie tylko polska specjalność. Są wszędzie, choć mają różne kształty i nazwy. Świat łasuchów nie zna granic.

Churros

To tradycyjny hiszpański (i meksykański) smakołyk w postaci smażonych w tłuszczu „pręcików” z ciasta parzonego.

Składniki

  • 250 ml wody
  • 10 g masła
  • 200 g mąki
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • cukier
  • cynamon
  • olej do smażenia

Zagotuj wodę z masłem i solą. Dodaj mąkę i zmniejsz ogień. Ucieraj drewnianą łyżką przez kilka minut, aż powstanie gładka, sprężysta masa. Odstaw do ostudzenia.

Kiedy masa będzie letnia, wbijaj po jednym jajku i miksuj, aż składniki się połączą.

Przełóż do rękawa cukierniczego (najlepiej – zakończonego gwiazdką).

Rozgrzej olej (około 180 st C). Wyciskaj 8–10-centymetrowe paski ciasta bezpośrednio na olej. Smaż około 2 minut z każdej strony na złoty kolor.

Po wyjęciu z oleju i ostudzeniu posyp cukrem wymieszanym z cynamonem.

Churros można przed podaniem polać gorącą czekoladą (Fot. Proksaphotography.com) Churros można przed podaniem polać gorącą czekoladą (Fot. Proksaphotography.com)

Balushahi

To tradycyjne słodycze z północy Indii. Okrągłe, z wgłębieniem, miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz.

Składniki

  • 250 g mąki
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g masła klarowanego (ghee)
  • 65 g jogurtu naturalnego
  • 1/4 łyżeczki kardamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatałowej
  • szafran

Syrop:

  • 250 g cukru
  • 120 ml wody
  • kilka nitek szafranu
Balushahi podaje się przyozdobione nitkami szafranu i posiekanymi orzechami pistacjowymi. (Fot. Proksaphotography.com) Balushahi podaje się przyozdobione nitkami szafranu i posiekanymi orzechami pistacjowymi. (Fot. Proksaphotography.com)

W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, kardamon, gałkę muszkatołową i rozpuszczone wcześniej masło klarowane. Zacznij wyrabiać.

Dodaj jogurt naturalny. Jeśli ciasto będzie zbyt suche, dodaj kilka łyżeczek wody.

Odstaw ciasto na 15 minut.

W tym czasie przygotuj syrop cukrowy. W garnku o grubym dnie wymieszaj wodę i cukier. Podgrzewaj, aż cukier całkowicie się rozpuści. Pod koniec dodaj kilka nitek szafranu.

Zagnieć ciasto. Formuj niewielkie kulki, na środku każdej z nich zrób kciukiem wgniecenie.

Smaż na średnio rozgrzanym oleju do momentu, aż kulki staną się złotobrązowe.

Po wyjęciu natychmiast wrzuć je do ciepłego syropu cukrowego. Mocz przez 5 minut. wyjmij i ułóż na półmisku, a następnie udekoruj szafranem i pistacjami.

Youtiao

To długi, złocistobrązowy pasek ciasta smażony w głębokim tłuszczu, powszechny w Azji Wschodniej i Południowo-Wschodniej.

Składniki

  • 350 g mąki
  • 240 ml zimnego mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju
Youtiao to smakołyk jadany w Azji Wschodniej i Południowo-Wschodniej. (Fot. Proksaphotography.com) Youtiao to smakołyk jadany w Azji Wschodniej i Południowo-Wschodniej. (Fot. Proksaphotography.com)

Wymieszaj wszystkie składniki w misce i zagnieć ciasto. Odstaw na 10 minut.

Następnie ponownie ugniataj, tak aby ciasto było miękkie i gładkie.

Podziel ciasto na dwie równe części. Spłaszcz każdą porcję tak, by uzyskać kształt bardzo wydłużonego prostokąta.

Prostokąty posmaruj cienką warstwą oleju, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na noc.

Następnego dnia przełóż kawałki ciasta (jeszcze zawinięte w folię) w ciepłe miejsce na godzinę, aż osiągną temperaturę pokojową.

Podgrzej olej do temperatury 200 st C.

Podczas gdy olej się nagrzewa, odwiń ciasto z folii i delikatnie rozłóż na lekko posypanej mąką powierzchni. Następnie pokrój ciasto w poprzeczne paseczki o szerokości około 2 centymetrów.

Pokrój ciasto na parzystą liczbę paseczków, dlatego że youtiao robi się parami. Weź parę paseczków i ułóż jeden na drugim. Pośrodku wierzchniego paska, wzdłuż, połóż pałeczkę i naciśnij na tyle silnie, by górny i dolny pasek ciasta skleiły się, ale – uwaga – tylko w miejscu przyłożenia pałeczki. Następnie mocno rozciągnij ciasto wzdłuż, by powstały dwa zdecydowanie wydłużone (i zlepione pośrodku) prostokąty.

Gdy olej osiągnie 200 st C, ostrożnie włóż do niego rozciągnięte ciasto. Jeśli temperatura oleju jest odpowiednia, ciasto powinno od razu wypłynąć.

Smaż z każdej strony na złoty kolor.

Oliebollen

To tradycyjna holenderska słodkość sylwestrowa, w Wielkiej Brytanii popularna jako „pączki holenderskie”.

Składniki

  • 500 g mąki
  • 7 g suszonych drożdży
  • 1/2 l mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • 25 g cukru
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 80 g rodzynek
  • cukier puder do oprószenia
  • olej do smażenia
Pączki holenderskie posypuje się przed podaniem cukrem pudrem. (Fot. Proksaphotography.com) Pączki holenderskie posypuje się przed podaniem cukrem pudrem. (Fot. Proksaphotography.com)

Rodzynki włóż na kwadrans do wody (można też nasączyć je rumem).

Drożdże i cukier rozpuść w letnim mleku i odstaw na chwilę.

Resztę suchych składników wymieszaj na jednolitą masę, na koniec dodaj rozpuszczone drożdże i rodzynki.

Gotowe ciasto odstaw w ciepłe miejsce na godzinę. Powinno podwoić objętość.

W szerszym rondelku rozgrzej olej (jak na pączki) do temperatury 175°C.

Nabieraj ciasta na łyżkę i za pomocą drugiej łyżki formuj obły kształt, po czym kładź „kulkę” na rozgrzany olej i smaż przez kilka minut, aż ciasto będzie lekko brązowe z obu stron.

Odsącz na papierowym ręczniku.

Podawaj oprószone cukrem pudrem.

Doughnuts (donuts)

To popularne między innymi w USA pączki z dziurką. Ciastko polewane jest dużą ilością lukru, karmelu lub czekolady i ozdabiane różnokolorowymi posypkami.

Składniki

  • 375 ml mleka
  • 100 ml wody
  • 60 g masła
  • 750 g mąki
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka soli
  • 100 g cukru
  • 1 łyżka suszonych drożdży
  • 2 jajka
  • olej do smażenia
Ciekawą dekoracją mogą być suszone płatki kwiatów. (Fot. Proksaphotography.com) Ciekawą dekoracją mogą być suszone płatki kwiatów. (Fot. Proksaphotography.com)

W małym garnku podgrzej mleko, wodę i masło. Gdy masło się rozpuści, zdejmij garnek z ognia i odstaw do ostudzenia.

W misce wymieszaj mąkę, gałkę muszkatołową, cynamon, sól, cukier i drożdże. Dodaj rozpuszczone masło, jajka i ugniataj.

Gotowe ciasto przełóż do dobrze naoliwionej miski i przykryj. Pozostaw do wyrośnięcia na godzinę, aż podwoi objętość.

Rozwałkuj na lekko oprószonej mąką stolnicy, tworząc placek grubości mniej więcej centymetra.

Z ciasta za pomocą szklanki wycinaj krążki. W środku krążków, mniejszym naczyniem, na przykład kieliszkiem, wytnij jeszcze jedną dziurkę.

Smaż w rozgrzanym oleju, przewracając w połowie smażenia.

Wyjmij na papierowy ręcznik.

Gotowe pączki możesz udekorować lukrem.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze