1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Papryki faszerowane ciecierzycą i kaszą jaglaną

123rf.com
123rf.com
Jesiennym przysmakiem, którego nie powinno zabraknąć w naszych potrawach są papryki. Zawierają one mnóstwo witamin i co najważniejsze zwiększają odporność organizmu.

Papryki podawane są na różne sposoby: gotowane, zapiekane, surowe lub marynowane. Jednak wielu z nas uwielbia, kiedy są wypełnione pysznym farszem.  Jak przygotować papryki z orientlanym farszem?

Składniki
½ opakowania cieciorki gotowanej (np. marki Jasmeen) 4 duże czerwone papryki 1 szklanka kaszy jaglanej 500 g pomidorów krojonych w kartonie 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 mały pęczek pietruszki ½ opakowania startego parmezanu garść świeżych listków bazylii szczypta papryki chili pół łyżeczki papryki wędzonej 2 łyżki oliwy z oliwek sól i pieprz
Sposób przygotowania
Na rozgrzanej patelni podduszamy pokrojoną w piórka cebulę z dodatkiem oliwy z oliwek. Następnie dodajemy pokrojony drobno czosnek oraz wlewamy pomidory w kartonie. Całość dusimy około 8 minut na małym ogniu. W międzyczasie gotujemy kaszę jaglaną i odcedzamy cieciorkę. Kolejno do sosu na patelni dodajemy pokrojoną natkę pietruszki, paprykę wędzoną, chili, bazylię, sól oraz pieprz. Zawartość dokładnie mieszamy, dorzucamy ciecierzycę oraz kaszę jaglaną i gotujemy około 10 minut. Następnie myjemy papryki, odcinamy od nich „wieczka” oraz oczyszczamy je z gniazd i pestek, tak aby środek był czysty. Do wydrążonych papryk wkładamy farsz z patelni, czubek posypujemy parmezanem i przykrywamy odciętą częścią. Faszerowane papryki wkładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy w 180 C przez ok. 20 minut.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze