1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Wegańska Wielkanoc – pasta z tofu zamiast jajecznej [przepis]

W czasie wegańskich świąt wielkanocnych jajka pojawiają się tylko w postaci dekoracyjnych pisanek. (Fot. iStock)
W czasie wegańskich świąt wielkanocnych jajka pojawiają się tylko w postaci dekoracyjnych pisanek. (Fot. iStock)
Wegańskie dania wielkanocne? To wcale nie jest takie nieprawdopodobne – przekonuje Eryk Wałkowicz, autor bloga erVegan. Poznajcie przepis na pastę z tofu, która zastąpi klasyczną pastę jajeczną.

Składniki

  • 3 kostki tofu
  • 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
  • 2–3 łyżeczki czarnej soli – kala namak
  • 3 łyżeczki musztardy Dijon
  • około 1 szklanki wegańskiego majonezu
  • 6 łyżek płatków drożdżowych (drożdży nieaktywnych) – opcjonalnie
  • odrobina wody
  • kilka szczypt kurkumy (dla koloru)
  • pęczek szczypiorku
  • sól, pieprz

Pasta z tofu doprawiona kurkumą z wyglądu do złudzenia przypomina klasyczną pastę jajeczną. (Fot. iStock) Pasta z tofu doprawiona kurkumą z wyglądu do złudzenia przypomina klasyczną pastę jajeczną. (Fot. iStock)

Sposób przygotowania

Dwa opakowania tofu zmiksuj z ciecierzycą.

W misce wymieszaj majonez z musztardą, czarną solą, płatkami drożdżowymi i szczyptą soli oraz pieprzu. Dodaj do tofu i ciecierzycy, dalej miksując całość na gładką masę. W razie potrzeby dodaj odrobinę wody, ewentualnie oleju.

Dopraw pastę do smaku pieprzem i solą oraz kurkumą, aby pasta miała „jajeczny” kolor.

Na koniec dodaj rozgniecioną widelcem trzecią kostkę tofu i posiekany szczypiorek. Pasta gotowa!

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze