1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Pasztet z cukinii z konfiturą z suszonej żurawiny

Pasztety wegetariańskie na dobre zadomowiły się w polskiej kuchni (fot. iStock)
Pasztety wegetariańskie na dobre zadomowiły się w polskiej kuchni (fot. iStock)
Osób rezygnujących z jedzenia mięsa wciąż przybywa, dlatego szukamy nowych rozwiązań kulinarnych. Przydają się szczególnie w polskiej kuchni.

Składniki:

  • 3-5 cukinii
  • 4-5 cebul
  • bułka tarta
  • 4-5 jajek
  • opakowanie mieszanki orzechów
  • olej rzepakowy
  • kasza manna
  • czosnek
  • pieprz ziołowy
  • oregano
  • sól i pieprz
Konfitura:
  • żurawina suszona - 200g
  • ocet balsamiczny
  • miód
Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Cukinie myjemy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do cukinii dodajemy cebulę, bułkę tartą i kaszę mannę. Jaja ucieramy i wlewamy olej. Wyrabiamy na jednolitą masę i dodajemy posiekane orzechy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i przyprawami. Całość przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Pieczemy około godziny w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 °C do zrumienienia. Po wyjęciu odstawiamy do wystygnięcia.

Żurawinę dusimy z odrobiną wody, miodem i octem balsamicznym.

Doskonałym dodatkiem do pasztetu, zamiast żurawiny, może być mus lub sos chrzanowy.

Przepis pochodzi od Kasi, autorki bloga "kuchniabazylii".

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze