fbpx

Pasztet z cukinii z konfiturą z suszonej żurawiny

Pasztet z cukinii z konfiturą z suszonej żurawiny
Pasztety wegetariańskie na dobre zadomowiły się w polskiej kuchni (fot. iStock)

Osób rezygnujących z jedzenia mięsa wciąż przybywa, dlatego szukamy nowych rozwiązań kulinarnych. Przydają się szczególnie w polskiej kuchni.

Składniki:

  • 3-5 cukinii
  • 4-5 cebul
  • bułka tarta
  • 4-5 jajek
  • opakowanie mieszanki orzechów
  • olej rzepakowy
  • kasza manna
  • czosnek
  • pieprz ziołowy
  • oregano
  • sól i pieprz

Konfitura:

  • żurawina suszona – 200g
  • ocet balsamiczny
  • miód

Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Cukinie myjemy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do cukinii dodajemy cebulę, bułkę tartą i kaszę mannę. Jaja ucieramy i wlewamy olej. Wyrabiamy na jednolitą masę i dodajemy posiekane orzechy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i przyprawami. Całość przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Pieczemy około godziny w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 °C do zrumienienia. Po wyjęciu odstawiamy do wystygnięcia.

Żurawinę dusimy z odrobiną wody, miodem i octem balsamicznym.

Doskonałym dodatkiem do pasztetu, zamiast żurawiny, może być mus lub sos chrzanowy.

Przepis pochodzi od Kasi, autorki bloga „kuchniabazylii”.