1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Pasztet z kaszy jęczmiennej

123rf.com
123rf.com
Jak podawać kaszę w ciekawy i zaskakujący sposób, a przy okazji zadbać, by dania były jeszcze zdrowsze? Swoim przepisem na pasztet z kaszy jęczmiennej dzieli się znany szef kuchni, Andrzej Polan.

Składniki
kasza jęczmienna, 3 szklanki marchew, 2 sztuki jajka, 4 sztuki pietruszka, 1 sztuka seler mały, 1 sztuka pieczarki, 150 gramów cebula, 2 sztuki kminek, cząber, kolendra mielona, gałka muszkatołowa, czarny pieprz, sól
Sposób przygotowania
2 szklanki kaszy gotujemy w osolonej wodzie na miękko. Na patelni szklimy pokrojoną cebulę, dodajemy pokrojone pieczarki. W maszynce do mielenia mięsa mielimy cebulę, pieczarki, możemy też zmielić warzywa lub zetrzeć na drobnej tarce, ale po co się męczyć.

W misce mieszamy kaszę ugotowaną razem ze szklanką kaszy suchej, dodajemy wszystko to, co zmieliliśmy w maszynce, jajka i przyprawiamy. Sporo doprawiamy - pamiętajmy, że smak powinien być mocny i zdecydowany. Wszystko dokładnie mieszamy i wykładamy do blaszek wcześniej posmarowanych olejem i posypanych bułką.

Wstawiamy do pieczenia na temp. 160 stopni na około 40 minut. Pasztet świetnie smakuje na zimno, ale również na ciepło - podany prosto z piekarnika idealnie pasuje do mięs w sosie.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze