1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Pieczona Kaczka z Jabłkami

Stanisław Bobowski Szef Kuchni Radisson Blu Hotel, Kraków podaje przepisy na swoje wielkanocne specjalności.

Składniki

1 kaczka (o wadze około 2 kg)

1 łyżka suszonego estragonu

1 łyżka suszonego majeranku

2 łyżki oleju

1 i 1/2 jabłka ze skórką

2 - 3 łyżki soku malinowego lub konfitury malinowej

sól i pieprz do smaku

Kluseczki do kaczki:

3 jajka

125 ml gęstej kwaśnej śmietany 18%

250 ml mąki pszennej

sól

Przygotowanie kaczki:

Kaczkę wysmarować oliwą z oliwek, natrzeć solą, majerankiem i estragonem. Do środka kaczki włożyć 1 i 1/2 jabłka pokrojonego na ćwiartki z wykrojonymi gniazdami. Otwór spiąć wykałaczkami i przepleść nicią kucharska.

Piekarnik rozgrzać do 190 stopni C. Włożyć kaczkę do żaroodpornego garnka lub naczynia i wstawić do piekarnika. Piec przez 3 godziny.

Wyjąć kaczkę z piekarnika i podawać na ciepło, skropioną wytopionym tłuszczem. Tłuszcz z kaczki można zachować i użyć do podsmażania ziemniaków. Podawać z żurawiną wymieszaną z sokiem lub konfiturą malinową i kluseczkami.

Przygotowanie kluseczek:

Do miski wbić jajka, dodać śmietanę, przesianą mąkę i szczyptę soli. Wymieszać na gładką masę. Zagotować wodę w dużym garnku, posolić. Gdy woda będzie wrzała nabierać łyżeczką do herbaty ciasto i wkładać bardzo szybko do wrzątku. Po włożeniu ostatniej porcji ciasta, odczekać 5 - 10 sekund i od razu odcedzić na sicie. Kluseczki podawać lekko podsmażone na maśle i czosnku.

 

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze