1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Pieczona pierś z kaczki z sosem porzeczkowym

</a>
2 piersi z kaczki, 100 ml likieru cassis, 1 łyżka zimnego masła, 100 ml czerwonego wytrawnego wina, Sól i pieprz

</a>

Ostrym nożem delikatnie nacinamy skórę kaczki w kratkę, uważając żeby nie naruszyć mięsa. Rozgrzewamy piekarnik do 180 C. Piersi układamy na zimnej patelni skórą do doły. Wstawiamy na mały ogień i smażymy około 10 minut. W tym czasie wytopi się tłuszcz i skóra powinna zbrązowieć. Przy smażeniu uważamy aby nie przypalić piersi. Następnie układamy piersi w naczyniu do zapiekania skórą do góry. Wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 20 minut. W połowie pieczenia wytopiony płyn zlewamy na patenie. Kaczkę wkładamy ponownie do piekarnika, a patelnie na ogień. Dodajemy wówczas cassis i czekamy aż zredukuje się do połowy swojej objętości. Następnie dodajemy wino i także czekamy aż zmniejszy od połowę swoją objętość. Doprawiamy solą i pieprzem. Zdejmujemy z ognia. Piersi z kaczki wyjmujemy z piecyka wykładamy na deskę do krojenia. Odczekujemy około 3 minut po czym kroimy w plasterki i wykładamy na talerz. Patelnię z sosem wkładamy ponownie na ogień. Gdy się zagotuje dodajemy zimne masło. Jak sos zgęstnieje zdejmujemy z ognie i polewamy kaczkę. Tak przygotowane piersi można podać z opiekanymi ziemniakami lub ziemniaczanym rosti.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze