1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Pieczone pomidory z kozim serem na grzance

fot. Anna Kamińska
fot. Anna Kamińska
Wrzesień bez pieczonych pomidorów nie jest ważny ani smaczny. Pomidory upiec trzeba, bo smakują wyjątkowo i we wszystkim. W zupie, w sałatce, na grzance...

Niewiele im potrzeba, aby stały się wyjątkowym dodatkiem do każdego posiłku. Oliwa, czosnek, szczypta ostrej papryki, kryształki morskiej soli... Uwielbiam cały ten proces od kupowania na straganie do pieczenia i wreszcie delektowania się. Zdarza sie, że wyjadam je jeszcze gorące, pachnące i słodkie!
Pieczone pomidory z kozim serem na grzance
  • podłużne dojrzałe pomidory 500 g
  • czosnek 5 ząbków
  • oliwa 100 ml
Piekarnik nagrzewamy do 170 st. C. Pomidory myjemy, kroimy każdy na pół i układamy na papierze do pieczenia. Dodajemy ząbki czosnku i polewamy oliwą. Pieczemy ok. 60 minut.
  • kromki chleba na zakwasie 4
  • oliwa 1 łyżka
  • kozi twaróg 200 g
  • sól morska i pieprz do smaku
Kromki chleba opiekamy z dwóch stron na patelni skropionej oliwą. Układamy na talerzu. Smarujemy każdą kozim twarogiem, ukladamy upieczone pomidory i ząbki czosnku. Posypujemy solą i pieprzem.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze