Wrzesień bez pieczonych pomidorów nie jest ważny ani smaczny. Pomidory upiec trzeba, bo smakują wyjątkowo i we wszystkim. W zupie, w sałatce, na grzance...
Niewiele im potrzeba, aby stały się wyjątkowym dodatkiem do każdego posiłku. Oliwa, czosnek, szczypta ostrej papryki, kryształki morskiej soli... Uwielbiam cały ten proces od kupowania na straganie do pieczenia i wreszcie delektowania się. Zdarza sie, że wyjadam je jeszcze gorące, pachnące i słodkie!
Pieczone pomidory z kozim serem na grzance
- podłużne dojrzałe pomidory 500 g
- czosnek 5 ząbków
- oliwa 100 ml
Piekarnik nagrzewamy do 170 st. C. Pomidory myjemy, kroimy każdy na pół i układamy na papierze do pieczenia. Dodajemy ząbki czosnku i polewamy oliwą. Pieczemy ok. 60 minut.
- kromki chleba na zakwasie 4
- oliwa 1 łyżka
- kozi twaróg 200 g
- sól morska i pieprz do smaku
Kromki chleba opiekamy z dwóch stron na patelni skropionej oliwą. Układamy na talerzu. Smarujemy każdą kozim twarogiem, ukladamy upieczone pomidory i ząbki czosnku. Posypujemy solą i pieprzem.