Co będzie królowało podczas w tym sezonie na naszych stołach i rusztach? Przede wszystkim wyszukane marynaty i farsze, które możemy zrobić np. z bakalii.
Pieczenie ziemniaków nieodmienne kojarzy się z ciepłymi letnimi wieczorami. Czasami trudno jest przygotować ognisko, ale doskonałą alternatywą będzie grill, na którym można przyrządzić nawet ziemniaki faszerowane. Oto przepis na niecodzienny farsz z dodatkiem suszonej żurawiny.
Składniki
6 dużych ziemniaków
100 g Żurawiny Całe owoce Bakalland
10 plasterków boczku
1 czerwona cebula
1 batat
100 ml jogurtu greckiego
Szczypiorek
Sól i pieprz
1 łyżeczka czosnku niedźwiedziegoSposób przygotowania
Ziemniaki dokładnie myjemy i nacinamy, wydrążając w nich za pomocą łyżeczki miejsce na farsz. Na patelni podsmażamy drobno posiekaną cebulę, boczek, żurawinę i startego batata. Doprawiamy solą i pieprzem oraz czosnkiem niedźwiedzim (możemy dodać również odrobinę pikantnej lub wędzonej papryczki). Gotowym farszem nadziewamy ziemniaki. Następnie przekładamy je na nagrzany wcześniej ruszt i grillujemy przez ok 40-50 minut, aż zmiękną (najlepiej będą smakować grillowane pod przykryciem). Gotowe ziemniaki najlepiej smakują podane z sosem z jogurtu greckiego, który przyprawiamy solą i pieprzem oraz posiekanym szczypiorkiem.