1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Pierś kurczaka podawana na sałatach z sosem cezar

Składniki
  • Pierś z kurczaka 600 g
  • Sól i pieprz
  • Tymianek pęczek
  • Oliwa z oliwek 50 ml
  • Sałata lodowa 150 g
  • Roszponka 100 g
  • Rucola 100 g
  • Cykoria 50 g
  • Pomidorki koktailowe 100 g
  • Ogórek zielony 100 g
  • Marchewka 80 g
  • Słonecznik prażony 80 g
  • Anchovies 10 gram
  • Żółtka 1 sztuka
  • Olej 200 ml
  • Czosnek 1 ząbek
  • Ocet winny biały 50 ml
  • Bulion drobiowy 100 ml
  • Parmezan 10 g
Sposób przygotowania
Pierś kurczaka zamarynuj w soli, grubo zmielonym pieprzu, oliwie z oliwek i tymianku. Odłóż do lodówki na około 1 godzinę. Wszystkie warzywa umyj. Sałaty porwij na mniejsze kawałki, pomidorki koktajlowe pokrój na poł.wki, ogórka obierz, wydrąż nasiona i pokrój w półplasterki. Marchewkę pokrój w słupki. Wszystkie warzywa połącz z sałatą i wymieszaj w dużym naczyniu. Przygotowanie sosu cezar W naczyniu umieść anchovies, żółtka, czosnek, ocet winny biały bulion, ser parmezan. Wszystkie składniki zmiksować za pomocą blendera. Następnie stopniowo dodawaj olej ciągle mieszając. Sos powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. W końcowej fazie dopraw sos do smaku solą i pieprzem. Sałaty ułożyć na talerzu i udekoruj cykorią. Pierś kurczaka zgrilluj, pokrój na plasterki i ułóż na sałatach. Wszystko polej sosem cezar i posyp prażonym słonecznikiem.
Podsumowanie przepisu
Autorem przepisu jest Wiesław Kartasiński z Hotelu Radisson Blu w Szczecinie

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze