Składniki na 4 małe pizze: Ciasto: 350 g mąki orkiszowej, 20 g
mąki migdałowej, 20 g mąki amarantusowej, około 150 ml
ciepłej wody, 50 ml ciepłego mleka, 30 g drożdży, łyżeczka cukru, 2 łyżki oliwy, 1/2 łyżeczki soli. Farsz: 70–80 g startego koziego sera, 2 łyżki domowego sosu pomidorowego. Sałatka: pęczek rukoli, kilka dużych liści szpinaku, żółta papryka,
2 nieduże cukinie. Sos do sałatki: łyżeczka musztardy, sok
z 1/2 cytryny, ząbek czosnku, 2 łyżki oliwy, 1/3 łyżeczki soli,
1/3 łyżeczki pieprzu.
Czas przygotowania: 80 min
Wlać ciepłe mleko do miski, dodać 1–2 łyżki mąki orkiszowej, cukier i drożdże. Wymieszać, przykryć serwetką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do miski wsypać 3 rodzaje przesianej mąki, dodać oliwę, sól, powoli wlewać wodę, zaczyn i wyrabiać ciasto 15–20 minut. Gdy będzie już elastyczne, włożyć do miski, oprószyć mąką, przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Następnie podzielić je na 4 kulki, każdą rozpłaszczyć w rękach i wyłożyć dno małej tortownicy. Posmarować sosem pomidorowym, posypać startym kozim serem, odłożyć w ciepłe miejsce na około 20 minut, a następnie piec 15–20 minut w temperaturze 180 stopni.
Przyrządzić sos do sałatki. Do miseczki włożyć musztardę i po kropelce dodawać oliwę, mieszając. Do tego rozgnieciony ząbek czosnku, sól, sok z cytryny i pieprz.
Cukinie umyć, nożem szczelinowym pokroić w cieniutkie paski, włożyć do garnka z wkładką do parowania i trzymać około 3 minut pod przykryciem, tak by cukinia pozostała chrupka. Umyte liście rukoli, szpinaku, pokrojoną w paseczki paprykę oraz przygotowaną wcześniej cukinię wyłożyć na ciepłą pizzę. Obficie polać sosem.
Lubisz gotować, jeść i smakować? - Więcej o gotowaniu znajdziesz na blogu Food&Wood!