1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia
  4. >
  5. Placuszki z kremem kukurydzianym

Placuszki z kremem kukurydzianym

123rf.com
123rf.com
Placki ziemniaczane to proste w wykonaniu i bardzo smaczne danie, które można podawać z różnymi składnikami, zarówno w wersji na słono, jak i na słodko.

Placki ziemniaczane to tradycyjna potrawa, której głównym składnikiem są tarte surowe ziemniaki z dodatkiem cebuli. Najczęściej jadamy je z dodatkiem kwaśnej śmietany, bryndzy, gziku, cukru czy twarogu. Jeżeli jednak chcielibyśmy spróbować nowego pysznego połączenia, to warto przygotować do nich krem z kukurydzy.

Składniki
1 puszka kukurydzy marki Sandra 1 kg obranych ziemniaków 2 cebule 2 jajka 3 łyżki mąki pszennej ½ łyżki słodkiej papryki ½ łyżki kuminu ¼ łyżki ostrej papryki ¼ mielonej kolendry 2 łyżki soku z limonki sól i pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek olej do smażenia
Sposób przygotowania
Na tarce o małych oczkach trzemy obrane ziemniaki oraz cebulę. Dodajemy do nich mąkę, jajka, sól i pieprz, a następnie całość mieszamy. Powstałą masę odkładamy do lodówki. Następnie do nowego naczynia wsypujemy odcedzoną kukurydzę,  słodką i ostrą paprykę, kumin, kolendrę, oliwę z oliwek, sól oraz pieprz. Całość dokładnie blendujemy i skrapiamy sokiem z limonki. Powstały krem podgrzewamy na małym ogniu przez około 15 minut. Następnie wyciągamy z lodówki masę i formujemy z niej placki, które smażymy na rozgrzanym oleju przez około 3 minuty z każdej strony. Gotowe placki ziemniaczane przekładamy na talerze i podajemy polane kremem z kukurydzy.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze