1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Podróże kulinarne – winogrona w potrawach

Dla większości z nas to wyłącznie owoce deserowe, jednak zgodnie z tradycjami kuchni śródziemnomorskiej, są one ważnym składnikiem zarówno pikantnych przystawek, jak i dań głównych.

Grecja, Włochy, Hiszpania, to szczególnie lubiane przez polskich turystów kierunki wakacyjnych podróży. Okazuje się, że w wielu miejscach basenu morza Śródziemnego winogrona są składnikiem różnorodnych potraw, także obiadowych.

Na grecką przystawkę lub dodatek do potraw – winogrona z grilla

Stafylia sti Skhara to nieznana w Polsce przystawka, łatwa i szybka do przygotowania. Jej sekretem jest wysokiej jakości oliwa.

Składniki:

  • 1 kiść bezpestkowych winogron /osoba
  • 2 łyżki oliwy extra vergine (z pierwszego tłoczenia)

Przygotowanie:

Umyte i wysuszone winogrona delikatnie obtaczamy w oliwie, układamy na tackach i grillujemy na półotwartym grillu przez 3 – 4 minuty. Do mięs wybieramy czerwone winogrona, ryby smakują najlepiej z ich białą odmianą. Można też podawać je z grillowanymi warzywami i lampką białego wina np. z regionu Nimea.

Danie główne prosto z Włoch: indyk nadziewany winogronami - Tacchino al Latte

To lekkie danie główne pochodzi z Toskanii i może nas zadziwić swoim delikatnym smakiem. Umyta i wysuszona pierś z indyka, rozcięta wcześniej na roladę, nadziewana jest ziołami i winogronami, a następnie gotowana w mleku. Dzięki temu, to dość suche ze swojej natury mięso, nabierze soczystości. Przygotowanie potrawy zajmuje ok 1,5 godziny.

Składniki:

  • 1 pierś indyka (ok 120g) / osoba
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 gałązki rozmarynu
  • 20 listków szałwii
  • 1 szklanka białego wina
  • 1⁄2 szklanki wywaru z warzyw/ ew. bulion
  • 1 szklanka mleka
  • 10-15 winogron bez pestek obranych ze skórki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki mąki
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Zaczynamy od posiekania cieniutko listków szałwii i 2 ząbków czosnku oraz przyprawienia jej solą i pieprzem. Następnie rozkrajamy pierś z indyka i lekko ją rozbijamy. Nacieramy przygotowaną mieszanką szałwii i czosnku, dodajemy do środka winogrona (bez pestek i skórki) i ciasno zwijamy, związując nicią kuchenną. Na patelni podgrzewamy oliwę i smażymy roladki obtoczone wcześniej w mące. Przysmażamy po obu stronach przez około 5 minut. Następnie dodajemy białe wino i gotujemy, aż wino wyparuje. Wówczas wlewamy ciepły wywar z warzyw i gotujemy na średnim ogniu przez ok. 20 minut, potem mleko, sól i pieprz (uwaga z ilością, jeśli dodaliśmy bulion). Wszystko dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez kolejne 30 min. Trzeba uważać, by nie przypalić mleka. Wreszcie dodajemy rozmaryn i posiekane dwa pozostałe ząbki czosnku. Gotujemy jeszcze przez ok. dwie minuty. Odstawiamy na moment, potem tniemy na mniejsze roladki i polewamy sosem. Świetnie smakuje z sałatką z rukoli.

Hiszpański deser

„Uvas con queso saben a beso” mówi hiszpańskie przysłowie, czyli winogrona i ser smakują... pocałunkiem. W naszej kulinarnej podróży połączymy winogrona z serkiem mascarpone. Warto spróbować lekkiego deseru z wykorzystaniem tych pysznych owoców.

Składniki:

  • 20 dkg serka kremowego typu mascarpone
  • 25 dkg winogron bez pestek i skórki (powinny zachować swój kształt)
  • 1,5 łyżki cukru pudru
  • 150 gramów siekanych orzechów włoskich
  • listki mięty do dekoracji

Do sosu-polewy:

  • 20 dkg truskawek
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki wody

Przygotowanie:

Zaczynamy od zmiksowania sera z cukrem pudrem. Winogrona obtaczamy w gotowym serku, a później w siekanych orzechach. Wstawiamy na 20 minut do lodówki. Ten czas wykorzystujemy na przygotowanie sosu. Na małym ogniu podgrzewamy umyte i obrane z szypułek truskawki z cukrem i wodą do momentu, aż będą zupełnie miękkie. Przepuszczamy wszystko przez sitko, wlewamy do salaterek. Do wystudzonego sosu wkładamy winogrona i dekorujemy listkami mięty. W drugiej wersji możemy zamiast cukru pudru dać krem Nutella.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze