1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Pomidorowa z prosciutto i parmezanem

fot. Bogdan Biały
fot. Bogdan Biały
Składniki na 4 porcje: 0,5 l wody, 1–1,5 l przecieru pomidorowego, 1 por, 2 marchewki, 1 pietruszka, 1/2 selera, 1 łyżka masła, 8 plasterków prosciutto, 100–150 g świeżego parmezanu w kawałku, kilka gałązek pietruszki.|Składniki na 4 porcje: 0,5 l wody, 1–1,5 l przecieru pomidorowego, 1 por, 2 marchewki, 1 pietruszka, 1/2 selera, 1 łyżka masła, 8 plasterków prosciutto, 100–150 g świeżego parmezanu w kawałku, kilka gałązek pietruszki.

Sposób przyrządzenia: Warzywa obrać i pokroić na duże kawałki. Z wody, warzyw i masła ugotować wywar jarzynowy. Gdy warzywa będą miękkie, wyjąć je z wywaru, a do reszty dodać przecier. Przyprawić solą i pieprzem.

Następnie na patelni skropionej oliwą przesmażyć na chrupko szynkę. Zupę wylać na talerze, obłożyć prosciutto.

Posypać świeżo startym parmezanem i ewentualnie drobno posiekaną pietruszką.

Lubisz gotować, jeść i smakować? - Więcej o gotowaniu znajdziesz na blogu Food&Wood!

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze