1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Pomysł na makaron - spaghetti cytrynowe

(Fot. Magda Klimczak/daretocook)
(Fot. Magda Klimczak/daretocook)
Makaron z sosem to potrawa do przygotowania w przysłowiowe pięć minut. Co więcej to ratunkowe danie zazwyczaj wszystkim smakuje. Dziś propozycja na spaghetti z sosem cytrynowym od Magdy Klimczak, autorki bloga daretoccok.pl

Spaghetti z sosem cytrynowym

250 g spaghetti 1/2 kostki masła 1 cytryna 200 ml śmietanki 36% sól ok 150 g parmezanu

 (Fot. Magda Klimczak/daretocook) (Fot. Magda Klimczak/daretocook)

Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente.

Cytrynę sparzamy i osuszamy. Skórkę z cytryny ścieramy na drobnych oczkach, sok wyciskamy.

Do garnka wlewamy śmietankę, sok z połowy cytryny i skórkę ( zostawiając łyżeczkę do dekoracji ), zagotowujemy.

Zmniejszamy ogień i po kawałku dodajemy masło dokładnie mieszając aż się rozpuści.

Do sosu dodajemy partiami połowę parmezanu i dokładnie mieszamy.

Lekko twardy makaron przekładamy do sosu cytrynowego i dodajemy ok. 50 ml wody spod gotowania, wlewamy pozostały sok i ser i mieszamy, aż sos oblepi kluski.

Podajemy posypany skórką cytryny i dodatkową porcją parmezanu.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze