Proste i smaczne przepisy na desery bezglutenowe

Ciężko odmówić sobie słodyczy. Ciężko wyobrazić sobie bez nich życie. Po co więc to robić? Poznajcie 5 prostych, smacznych, bezglutenowych i przede wszystkim zdrowych przepisów na desery polecanych przez Monike Mrozowską, które możecie jeść codziennie.

  1. Chałwa-niechałwa

Składniki:

  • 100 g daktyli
  • 100 g suszonych śliwek
  • 100 g czarnego sezamu
  • 1/3 szklanki wody
  • truskawki, miechunka

Sposób przygotowania: Daktyle i śliwki gotujemy 2-3 minuty w wodzie, żeby stały się miękkie, a następnie miksujemy na krem razem z wodą, w której się gotowały. Sezam mielimy w młynku do kawy lub w robocie kuchennym. Krem z daktyli i śliwek mieszamy ze zmiksowanym czarnym sezamem. Chwilę wyrabiamy, żeby wszystkie składniki dokładnie się połączyły. Następnie dzielimy masę na równe, małe kawałki. Z każdego z nich robimy kulkę, którą spłaszczamy i ozdabiamy kawałkami truskawek i połówkami miechunek.

 

2. Czasem słońce, czasem deszcz

Składniki:

  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1/2 małego sera camembert
  • 4 dojrzałe morele

Sposób przygotowania: Białko z jajek z odrobiną soli i proszku do pieczenia ubijamy na sztywno. Ubitą piankę delikatnie mieszamy z żółtkami. Na rozgrzaną patelnię nakładamy łyżkę oleju kokosowego, a następnie połowę ciasta na omlet. Przykrywamy pokrywką i smażymy na małym ogniu ok. 3-4 minut, aż omlet wyrośnie i przyrumieni się, następnie delikatnie przerzucamy go na drugą stronę i również przypiekamy. Na gotowy omlet nakładamy ćwiartkę sera pokrojonego na małe kawałki i dwie pokrojone morele. Omlet składamy na pół i pod pokrywką podgrzewamy na patelni, żeby ser się rozpuścił.

 

3. Galettes z bananem

Składniki:

  • 200 g mąki gryczanej
  • szczypta soli
  • ok 1/2 l wody
  • masło do smażenia
  • 3 banany
  • syrop klonowy

Sposób przygotowania: Mąkę wsypujemy do miski. Dodajemy sól i powoli mieszając, wlewamy wodę. Mieszamy do momentu, w którym ciasto uzyska jednolitą konsystencję śmietany. Wstawiamy je do lodówki na minimum pół godziny (najlepiej na 6 godzin). Po wyjęciu z lodówki ciasto mieszamy i smażymy z niego naleśniki na odrobinie masła. Na usmażone naleśniki nakładamy plasterki banana i polewamy je syropem klonowym.

 

4. Jaglana gruszka

Składniki:

  • 1/3 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 i 1/3 szklanki wody
  • szczypta soli
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 banana
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 1 duża dojrzała gruszka
  • 100 g malin
  • 1 łyżka cukru trzcinowego do posypania
  • masło do posmarowania formy

Sposób przygotowania: Kaszę jaglaną gotujemy w wodzie z dodatkiem szczypty soli i masła ok. 10 minut. Lekko rozgotowaną miksujemy z bananem i cukrem trzcinowym. Gruszkę obieramy i usuwamy z niej gniazda nasienne. Kroimy wzdłuż na cienkie plasterki. Ugotowaną kaszę przekładamy do posmarowanej masłem foremki. Na górze układamy plasterki gruszki i posypujemy malinami oraz cukrem trzcinowym. Całość zapiekamy w piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 200 stopni.

 

Więcej zdrowych przepisów dostępnych w książce „Słodkie i zdrowe, czyli desery, które możesz jeść codziennie” Moniki Mrozowskiej, wyd. Zwierciadło. Książka dostępna w naszym sklepie internetowym.