Proste pasty do warzyw i pieczywa

Zdrowe kanapki -
Pasty do pieczywa do idealny zamiennik dla wędlin (Fot. iStock)

Co najczęściej jadamy na śniadania i kolacje? Kanapki! Aby nam się nie znudziły, warto przygotowywać je na różne sposoby. Jednym z nich jest wersja z pastą, nazywaną niekiedy swojsko smarówką. Oto 3 proste pasty, które urozmaicą nasze posiłki.

Hummus z zielonego groszku z miętą

porcja dla 2–3 osób, trudność: łatwe, czas przygotowania: około 20 minut

około 150 g zielonego groszku
około 100 ml wrzątku
4 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
2 łyżki pasty tahini
50 ml wody
1 łyżeczka czosnku w proszku
1 garść listków mięty
1/3 łyżeczki soli
sok z około 1/2 cytryny

Groszek gotujemy do miękkości. Miksujemy go z pozostałymi składnikami hummusu.

Proste pasty do warzyw i pieczywa
(Fot. iStock)

Pasta „kawiorowa”

porcja dla 2–3 osób, trudność: łatwe, czas przygotowania: 20 minut

50 g orzechów włoskich
3 łyżki pasty tahini
2 łyżki jasnego miso
50 ml wody
1/2 łyżeczki czosnku w proszku

ZAMÓW

E-WYDANIE

Wszystkie składniki miksujemy na jednolitą pastę w robocie kuchennym z metalowym ostrzem lub przystawce do ręcznego blendera. Pastą smarujemy kromki dobrej jakości pieczywa na zakwasie. Układamy na nich sporą ilość grillowanych warzyw skropionych oliwą.

Proste pasty do warzyw i pieczywa
(Fot. iStock)

Pasta z bakłażana i fety

porcja dla 2–3 osób, trudność: łatwe, czas przygotowania: około 30 minut

1 bakłażan pokrojony w kostkę
2 łyżeczki nierafinowanej soli (najlepiej himalajskiej)
100 g dobrej jakości fety
garstka orzechów włoskich
1 łyżeczka czosnku w proszku
sok z cytryny do smaku (z około 1/2 cytryny)
4 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia

Pokrojonego bakłażana przekładamy do miski i posypujemy solą. Odstawiamy na 10 minut. Bakłażana dokładnie płuczemy. Przekładamy go na dobrze rozgrzaną, suchą patelnię. Przykrywamy pokrywką. Opiekamy go do momentu, kiedy się trochę przypali i nabierze dymnego posmaku. Gotowy bakłażan powinien się rozpadać. Tak przygotowanego bakłażana miksujemy z pozostałymi składnikami pasty. Gotowa pasta powinna mieć małe grudki. Pastą smarujemy pieczywo i podajemy z sałatą.

Proste pasty do warzyw i pieczywa
(Fot. iStock)

Przepisy pochodzą z książki Superlunche, Karoliny i Macieja Szaciłłów

 

SuperLunche
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze
?>