1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Przekąska z arbuza i fety

fot. Bogdan Biały
fot. Bogdan Biały
Składniki na 2 porcje: 100 g fety; 200 g arbuza; 8–12 gałązek tymianku cytrynowego; 6 łyżek cukru; 2 łyżki wody; 1/3 łyżeczki mielonego kardamonu; 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu|Składniki na 2 porcje: 100 g fety; 200 g arbuza; 8–12 gałązek tymianku cytrynowego; 6 łyżek cukru; 2 łyżki wody; 1/3 łyżeczki mielonego kardamonu; 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu

Połamać fetę i arbuza dłońmi na nieduże kawałki. Można też pokroić nożem, ale lepiej użyć palców.

Z połamanych kawałków ułożyć pakieciki, np: arbuz/ /feta/arbuz, i obwiązać gałązką tymianku. Posypać cynamonem i kardamonem. Obsypać nitkami karmelu.

Karmel: na patelnię wsypać cukier, dodać wodę i mieszając prażyć tak długo, aż zamieni się w błyszczącą brązową ciecz. Zdjąć z ognia i widelcem „wyciągać” nitki.

Lubisz gotować, jeść i smakować? - Więcej o gotowaniu znajdziesz na blogu Food&Wood!

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze