1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Przepis na domowe lody pistacjowe

123rf.com
123rf.com
Lody pistacjowe będą idealnym zakończeniem niedzielnego obiadu. Jak zrobić je w domu? Oto prosty przepis.

A gdyby tak lody zrobić w domu? Do przygotowania deseru warto zaprosić dzieci - z pewnością chętnie zaangażują się w kuchenne prace.

Składniki
140 g pistacji Bakalland 20 g płatków migdałowych Bakalland 1 łyżeczka olejku wanilinowego 2 łyżki miodu 250 ml mleka 300 ml śmietanki 36% 100 g cukru
Sposób przygotowania
Obrane pistacje oraz migdały blendujemy z miodem na gładką pastę. Mleko i połowę śmietany podgrzewamy z cukrem. Po rozpuszczeniu się cukru przelewamy płyn do blendera z pistacjami i miodem. Miksujemy do połączenia się wszystkich składników. Powstałą masę przelewamy do miski i wstawiamy do lodówki do schłodzenia. Schłodzone składniki miksujemy i wkładamy do zamrażarki. Co 30 minut, przez 3 godziny ponownie, krótko miksujemy, by nie powstały kryształki lodu. Podajemy w filiżankach.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze