Obowiązkową pozycją we włoskim sylwestrowym menu jest gulasz z soczewicy, czyli lenticchie. Tuż przed północą porcję takiej potrawki musi zjeść każdy mieszkaniec Włoch. Soczewica kształtem przypomina małe monety, więc przygotowywane z niej dania mają przynieść biesiadnikom dostatek i bogactwo w nadchodzącym roku.|Obowiązkową pozycją we włoskim sylwestrowym menu jest gulasz z soczewicy, czyli lenticchie. Tuż przed północą porcję takiej potrawki musi zjeść każdy mieszkaniec Włoch. Soczewica kształtem przypomina małe monety, więc przygotowywane z niej dania mają przynieść biesiadnikom dostatek i bogactwo w nadchodzącym roku.|Obowiązkową pozycją we włoskim sylwestrowym menu jest gulasz z soczewicy, czyli lenticchie. Tuż przed północą porcję takiej potrawki musi zjeść każdy mieszkaniec Włoch. Soczewica kształtem przypomina małe monety, więc przygotowywane z niej dania mają przynieść biesiadnikom dostatek i bogactwo w nadchodzącym roku.|Obowiązkową pozycją we włoskim sylwestrowym menu jest gulasz z soczewicy, czyli lenticchie. Tuż przed północą porcję takiej potrawki musi zjeść każdy mieszkaniec Włoch. Soczewica kształtem przypomina małe monety, więc przygotowywane z niej dania mają przynieść biesiadnikom dostatek i bogactwo w nadchodzącym roku.|Obowiązkową pozycją we włoskim sylwestrowym menu jest gulasz z soczewicy, czyli lenticchie. Tuż przed północą porcję takiej potrawki musi zjeść każdy mieszkaniec Włoch. Soczewica kształtem przypomina małe monety, więc przygotowywane z niej dania mają przynieść biesiadnikom dostatek i bogactwo w nadchodzącym roku.
Jeśli nie możecie wybrać się do Italii, polecamy wypróbowanie świątecznych włoskich smaków w domu.
Przepis na gulasz z soczewicy z warzywami z Restauracji Włoska Knajpa
Składniki
- sucha soczewica 1 szklanka
- bulion z kurczaka 3 i 1/2 szklanki
- pokrojone włoskie pomidory 1 puszka
- obrane posiekane ziemniaki 1 szklanka
- posiekana marchewka 1/2 szklanki
- posiekana cebula 1/2 szklanki
- posiekanego selera 1/2 szklanki (opcjonalnie)
- suszona pietruszka 1 łyżka
- suszona bazylia 1 łyżka
- czosnek 1 rozgnieciony ząbek
- pieprz szczypta
Sposób przygotowania
- Opłucz i osusz soczewicę.
- Do rondelka włóż wszystkie składniki: soczewicę, bulion z kurczaka, pomidory, ziemniaki, marchew, seler, pietruszkę, bazylię, czosnek, i pieprz.
- Gotuj na wolnym ogniu przez 45-50 minut, aż soczewica i warzywa zmiękną, mieszając od czasu do czasu.
- Podawaj z bagietką bądź chrupiącym chlebem