1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Przepis na gulasz z soczewicy z warzywami

Obowiązkową pozycją we włoskim sylwestrowym menu jest gulasz z soczewicy, czyli lenticchie. Tuż przed północą porcję takiej potrawki musi zjeść każdy mieszkaniec Włoch. Soczewica kształtem przypomina małe monety, więc przygotowywane z niej dania mają przynieść biesiadnikom dostatek i bogactwo w nadchodzącym roku.|Obowiązkową pozycją we włoskim sylwestrowym menu jest gulasz z soczewicy, czyli lenticchie. Tuż przed północą porcję takiej potrawki musi zjeść każdy mieszkaniec Włoch. Soczewica kształtem przypomina małe monety, więc przygotowywane z niej dania mają przynieść biesiadnikom dostatek i bogactwo w nadchodzącym roku.|Obowiązkową pozycją we włoskim sylwestrowym menu jest gulasz z soczewicy, czyli lenticchie. Tuż przed północą porcję takiej potrawki musi zjeść każdy mieszkaniec Włoch. Soczewica kształtem przypomina małe monety, więc przygotowywane z niej dania mają przynieść biesiadnikom dostatek i bogactwo w nadchodzącym roku.|Obowiązkową pozycją we włoskim sylwestrowym menu jest gulasz z soczewicy, czyli lenticchie. Tuż przed północą porcję takiej potrawki musi zjeść każdy mieszkaniec Włoch. Soczewica kształtem przypomina małe monety, więc przygotowywane z niej dania mają przynieść biesiadnikom dostatek i bogactwo w nadchodzącym roku.|Obowiązkową pozycją we włoskim sylwestrowym menu jest gulasz z soczewicy, czyli lenticchie. Tuż przed północą porcję takiej potrawki musi zjeść każdy mieszkaniec Włoch. Soczewica kształtem przypomina małe monety, więc przygotowywane z niej dania mają przynieść biesiadnikom dostatek i bogactwo w nadchodzącym roku.

Jeśli nie możecie wybrać się do Italii, polecamy wypróbowanie świątecznych włoskich smaków w domu.

Przepis na gulasz z soczewicy z warzywami z Restauracji Włoska Knajpa

Składniki
  • sucha soczewica 1 szklanka
  • bulion z kurczaka 3 i 1/2 szklanki
  • pokrojone włoskie pomidory 1 puszka
  • obrane posiekane ziemniaki 1 szklanka
  • posiekana marchewka 1/2 szklanki
  • posiekana cebula 1/2 szklanki
  • posiekanego selera 1/2 szklanki (opcjonalnie)
  • suszona pietruszka 1 łyżka
  • suszona bazylia 1 łyżka
  • czosnek 1 rozgnieciony ząbek
  • pieprz szczypta
Sposób przygotowania
  • Opłucz i osusz soczewicę.
  • Do rondelka włóż wszystkie składniki: soczewicę, bulion z kurczaka, pomidory, ziemniaki, marchew,  seler, pietruszkę, bazylię, czosnek, i pieprz.
  • Gotuj na wolnym ogniu przez 45-50 minut, aż soczewica i warzywa zmiękną, mieszając od czasu do czasu.
  • Podawaj z bagietką bądź chrupiącym chlebem

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze