1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Przepis na żurawinowy sos

Bakalland
Bakalland
Suszona żurawina ma działanie przeciwutleniające. W kuchni używana do słodkich wypieków i deserów, doskonale sprawdza się również jako dodatek do dań wytrawnych.

Sosy żurawinowe podawane są nie tylko jako tradycyjna polewa do indyka z okazji Święta Dziękczynienia oraz także jako dodatek do burgerów, kanapek czy sałatek. Aromatyczny sos przygotowany z najlepszej jakości suszonej żurawiny idealnie komponuje się z dobrze przyprawionym, kruchym mięsem.

 

Składniki
100 g suszonej żurawiny Bakalland 200 ml soku porzeczkowego 70 g skórki pomarańczy Bakalland szczypta cynamonu
Sposób przygotowania
Suszoną żurawinę przekładamy do rondelka i zalewamy sokiem porzeczkowym. Następnie składniki gotujemy na małym ogniu, aż zaczną przypominać gładką masę. Dodajemy skórkę pomarańczy i szczyptę cynamonu. Gotujemy wszystkie składniki jeszcze przez chwilę. Odstawiamy do wystudzenia. Sos będzie doskonałym dodatkiem do serów i mięs, a także domowych pasztetów.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze