Przepisy na desery idealne na jesienną aurę

fot. iStock

Uwielbiasz słodycze? Marzysz o smakołykach, które można jeść bez wyrzutów sumienia? Oto przepisy na „jesienne” desery według Moniki Mrozowskiej, które możesz jeść bez poczucia winy!

Słodka jesień

Składniki:

  • 1/2 szklanki kaszy manny
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 szklanka drobno startej dyni hokkaido
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczka sody
  • 3 łyżki rozpuszczonego masła
  • 1 jajko
  • mała garść rodzynek
  • mleko (ok. 1/3 szklanki)

Sposób przygotowania: Wszystkie składniki, oprócz mleka, mieszamy ze sobą trzepaczką. Jeżeli ciasto będzie zbyt suche, dodajemy mleko (do uzyskania konsystencji gęstego ciasta naleśnikowego). ciasto przekładamy łyżką do wysmarowanych masłem foremek do babeczek (do połowy wysokości). Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni od góry i dołu, dopóki się nie przyrumienią (ok. 20 minut).

fot. Monika Mrozowska

Jabłonka w migdałowym cieniu

Składniki:

  • 1 szklanka zmielonych migdałów
  • 1 szklanka mąki pszennej razowej graham
  • 5 łyżeczek cukru trzcinowego
  • szczypta soli
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki chudej śmietany
  • 5 słodkich i soczystych jabłek
  • mała garść suszonej żurawiny
  • płatki migdałowe

Sposób przygotowania: Składniki ciasta zagniatamy, a następnie odstawiamy do lodówki. Jabłka obieramy ze skórki, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka i na malutkim ogniu razem z żurawiną gotujemy, aż staną się miękkie. Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części i jedną z nich cienko rozwałkowujemy, podsypując delikatnie mąką. Rozwałkowanym ciastem wykładamy posmarowaną masłem formę i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Pieczmy, aż ciasto lekko się przyrumieni (ok. 10 minut). Nakładamy na nie przestudzone jabłka i przykrywamy drugim kawałkiem rozwałkowanego ciasta. Posypujemy płatkami migdałowymi i wkładamy ponownie do piekarnika na ok. 30 minut.

fot. Monika Mrozowska

Jak śliwka w czekoladzie

Składniki:

  • 150 g suszonych śliwek
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 płaska łyżka kakao
  • 1 łyżeczka syropu z agawy

Sposób przygotowania: Śliwki gotujemy ok. 5 minut w garnku z wodą na małym ogniu, aż staną się miękkie. Następnie miksujemy je razem z wodą, w której się gotowały, i mieszamy z kakao i syropem z agawy. Z masy śliwkowo-kakaowej formujemy małe kulki.

fot. Monika Mrozowska

Diabelnie pyszny amarantus

Składniki:

  • 1/2 szklanki mielonych migdałów
  • 1 szklanka poppingu z amarantusa (amarantus ekspandowany)
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • ok. 10 śliwek węgierek
  • ok. 40 g masła
  • masło do posmarowania formy

Sposób przygotowania: Migdały dokładnie mieszamy z poppingiem z amarantusa i cukrem. Małą formę (o średnicy ok. 17 cm) smarujemy masłem. Wsypujemy do niej migdały z amarantusem i cukrem. Wyrównujemy powierzchnię, a następnie układamy na niej jeden bok obok drugiego cienkie plasterki masła, a na maśle – połówki śliwek, skórką do góry. Pieczmy ok. 20 minut do góry i dołu w temperaturze 200 stopni.

fot. Monika Mrozowska