1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Kapusta z grzybami

123rf.com
123rf.com
Składniki dla 6 osób: 500g kapusty kiszonej; 100 g grzybów suszonych; 4 ząbki czosnku;1 duża cebula; 1 łyżeczka kminku; cukier; sól i pieprz; olej; 2 łyżki masła

Grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 30 min, aby się namoczyły i zmiękły. Kapustę siekamy, wkładamy do dużego garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. W tym czasie wyjmujemy grzyby z zalewy (wodę z moczenia zostawiamy) i siekamy drobno.Czosnek kroimy w cienkie plasterki, cebulę siekamy w drobną kostkę. W drugim garnku rozgrzewamy olej. Przesmażamy czosnek z cebulę. Następnie wkładamy grzyby. Smażymy przez kilka minut. Po tym czasie wkładamy obgotowaną kapustę i zalewamy wodą z moczenia grzybów. Dusimy wszystko przez 20 minut. Pod koniec duszenia dodajemy zimne masło. Serwujemy jako dodatek do dań lub samodzielną przystawkę

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze