Składniki dla 6 osób: 500g kapusty kiszonej; 100 g grzybów suszonych;
4 ząbki czosnku;1 duża cebula;
1 łyżeczka kminku; cukier; sól i pieprz; olej; 2 łyżki masła
Grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 30 min, aby się namoczyły i zmiękły. Kapustę siekamy, wkładamy do dużego garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. W tym czasie wyjmujemy grzyby z zalewy (wodę z moczenia zostawiamy) i siekamy drobno.Czosnek kroimy w cienkie plasterki, cebulę siekamy w drobną kostkę. W drugim garnku rozgrzewamy olej. Przesmażamy czosnek z cebulę. Następnie wkładamy grzyby. Smażymy przez kilka minut. Po tym czasie wkładamy obgotowaną kapustę i zalewamy wodą z moczenia grzybów. Dusimy wszystko przez 20 minut. Pod koniec duszenia dodajemy zimne masło. Serwujemy jako dodatek do dań lub samodzielną przystawkę