1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Pomysłowa grzybowa Tomasza Purola

Składniki
  • rosół drobiowy 800 ml
  • podgrzybki suszone 40 gr
  • marchewki 2 sztuki
  • seler pół
  • cebula 20 dkg
  • śmietana do gotowania 20% 200 ml
  • por pół
  • czosnek ząbek
  • masło łyżka
  • świeży tymianek i rozmaryn
  • oliwa z oliwek
Sposób przygotowania

Grzybowa jest pomysłowa, bo rozpoczynamy nie od gotowania, a od smażenia. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy ją na maśle z dodatkiem oliwy z oliwek. Jak się ładnie zrumieni, dodajemy pokrojoną w drobne słupki marchew, seler, pora oraz grzyby. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, świeżym tymiankiem i rozmarynem. Po kilku minutach zalewamy całość rosołem i gotujemy 45 minut na wolnym ogniu. Na koniec dodajemy śmietanę i gotowe! No prawie, bo grzybową podajemy z lanymi kluseczkami łazankami lub makaronem – jak lubicie.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze