1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia
  4. >
  5. Przepisy świąteczne. Placek herbaciany

Przepisy świąteczne. Placek herbaciany

123rf.com
123rf.com
Najwyższy czas, aby zaplanować bożonarodzeniowe menu – tradycyjne dania, w szczególności te wigilijne oraz pyszne wypieki.  Oto przepis na pyszny i prosty w wykonaniu herbaciany placek z bakaliami.

Składniki
Ciasto: 250 ml zaparzonej English Tea No 1. Ahmad Tea London 2 garści suszonej żurawiny garść orzechów włoskich 250 ml miodu gryczanego 4 jajka 1 saszetka cukru wanilinowego 250 ml oleju kokosowego 250 gram cukru pudru 750 gram mąki tortowej 1 płaska łyżka sody oczyszczonej

Składniki (lukier): 50 gram cukru pudru 3 białka 2 łyżeczki soku z cytryny (bez pestek)

Sposób przygotowania
Zaparz 1 szklankę mocnej English Breakfast Ahmad Tea London i odstaw do wystygnięcia. Ubij na sztywno pianę z 4 białek i odstaw. Utrzyj żółtka z cukrem pudrem, powoli wlej do nich miód gryczany oraz olej kokosowy i dokładnie wymieszaj. Następnie wlej przestudzoną herbatę (bez fusów). Dosyp mąkę wymieszaną wcześniej z sodą, cukier waniliowy, orzechy oraz żurawinę, a na końcu delikatnie mieszając dodaj ubite białka. Wszystko starannie połącz, wylej na dużą blachę i piecz 45 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Wyjmij ciasto i odstaw do ostygnięcia. Następnie rozpocznij pracę nad przygotowaniem lukru. Do miski wlej białka oraz dosyp powolutku cukier puder oraz sok z cytryny. Miksuj mikserem przez około 15 minut. Wierzch ciasta pokryj równomiernie słodką masą, www.ahmadtea.pl

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze