1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Schab pieczony faszerowany z rozmarynem

123RF.com
123RF.com
Składniki dla 6 osób: 1 kg schabu bez kości, 1 opakowanie suszonych śliwek, 150 g orzechów włoskich, 2 łyżki posiekanego rozmarynu, 4 łyżki miodu, sól i pieprz, olej, wykałaczki|Składniki dla 6 osób: 1 kg schabu bez kości, 1 opakowanie suszonych śliwek, 150 g orzechów włoskich, 2 łyżki posiekanego rozmarynu, 4 łyżki miodu, sól i pieprz, olej, wykałaczki

W misce mieszamy miód oraz posiekane śliwki z orzechami i rozmarynem. Schab dokładnie nacieramy solą i pieprzem a następnie odstawiamy na 2 godziny do lodówki. Wyjmujemy schab z lodówki i nakłuwamy go wzdłuż grubym szpikulcem lub cienkim nożem.  W miejsce nakłucia wkładamy uprzednio przygotowany farsz. Tak nadziany schab wkładamy do żaroodpornego naczynia, smarujemy olejem i zakrywamy folią aluminiową, aby podczas pieczenia mięso nie wyschło. Pieczemy w temp. 180 C przez 45 minut.  

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze