1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia
  4. >
  5. Sernik w bezowej czapie

Sernik w bezowej czapie

Składniki
  • Ciasto: margaryna 1 szt
  • mąki tortowej 3 szklanki
  • cukru pudru ½ szklanki
  • żółtek 5 szt
  • proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki
  • Masa serowa: margaryny 100g
  • twarogu sernikowego (mielonego) 1 kg
  • jajek 6 szt
  • budyń śmietankowy bez cukru 80 g
  • cukru pudru ¾ szklank
  • cukru waniliowego 2 łyżeczki
  • ananasy w syropie (kawałki) 1 puszka
  • Beza: białek 5 szt
  • cukry pudru 1 szklanka
Sposób przygotowania
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, zawinąć w folię,wstawić na 30 minut do lodówki.
 Ciasto rozwałkować na placek . Włożyć do natłuszczonej tortownicy (24-26 cm). Brzegi ciasta docisnąć do obręczy tortownicy . Ciasto ponakłuwać widelcem.

 Masa serowa:
 Stopić margarynę, ostudzić.Żółtka jaj utrzeć z cukrem pudrem, cukrem waniliowym na puch Następnie dodać twaróg sernikowy, budyń śmietankowy i dalej miksować do połączenia wszystkich składniki.
Dolać płynną margarynę i kawałki odsączonych ananasów , wymieszać.
Na koniec dodajemy pianę ubitą z pozostałych białek , połączyć drewnianą łyżką. Na ciasto wlać masę serową 
 Włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 175 stopni, piec 60 minut. 
 Beza : Białka z cukrem ubijamy na sztywno. Po 45 minutach pieczenia powstałą bezą posmarować sernik. Ponownie wstawić do piekarnika, dopiec do końca.
 Przed podaniem ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem
Podsumowanie przepisu
Puszyste,delikatne i kremowe serniki.
Tych słodkości nie może zabraknąć na Wielkanocnym stole.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze