1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Śledź w śmietanie

123rf.com
123rf.com
Składniki dla 4 osób: 300 g solonych (uprzednio namoczonych) śledzi, 400 ml śmietany, ½ czerwonej cebuli, pęczek posiekanego szczypiorku, 1 jabłko, sok z ½ cytryny, cukier, sól i pieprz.

Jabłko myjemy i ścieramy na grubej tarce po czym skrapiamy sokiem z cytryny. Cebulę siekamy w drobną kostkę. W misce mieszamy ze sobą śmietanę, jabłko i szczypiorek. Doprawiamy do smaku cukrem, solą i pieprzem. Wstawiamy do lodówki na godzinę. W tym czasie kroimy śledzie w 1-cm kawałki. Wkładamy do kieliszków. Następnie nakładamy na nie śmietanę i odstawiamy na 2 godziny, aby smaki się połączyły. Podajemy z posiekanym świeżym szczypiorkiem.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze