Planując menu w restauracji Concordia Taste stale odczuwam głód nowych smaków, szukam oryginalnych połączeń, lubię zaskakiwać i wprowadzać nowe potrawy - mówi zdobywca brązowego medalu na Olimpiadzie Kulinarnej w Erfurcie - jednym z trzech najważniejszych na świecie konkursów w dziedzinie gastronomii.
- Jednak kiedy przychodzą Święta Bożego Narodzenia nabieram ochoty na powrót do tradycji - dodaje. - Na wigilijnym stole obowiązkowo musi być śledzik w śmietanie, pachnąca domowo grzybowa i…lin. No właśnie. Lin, a nie karp. Czyli jednak delikatne przełamanie tradycji.
Składniki
- filety z lina 800 g
- ciasto filo 80 g
- cebula biała jedna sztuka
- czerwona cebula jedna sztuka
- cukinia jedna - dwie sztuki
- papryka żółta i czerwona
- pieczarki 800 g
- śmietana do gotowania 20% 100 ml
- masło 100 g
- olej do głębokiego smażenia
- oliwa z oliwek
- rozmaryn świeży
- białko jaja jedna sztuka
- pieprz cytrynowy
Sposób przygotowania
Dużo składników, za to przepis będzie krótki.
Zaczynamy od sosu, który będzie się redukował, podczas gdy my zajmiemy się warzywami i rybą. Białą cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle z oliwą z oliwek i pokrojonymi pieczarkami. Podlewamy śmietaną i redukujemy do 1/3 objętości. Pod koniec gotowania doprawiamy solą, pieprzem do smaku i miksujemy na jednolitą masę.
Pozostałe warzywa, czyli cebulę czerwoną, cukinię, paprykę czerwoną i żółtą kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie z oliwek z rozmarynem. Następnie warzywa zawijamy w ciasto filo, smarujemy białkiem i pieczemy przez 5 min w temperaturze 180 stopni C
Teraz czas na lina. Doprawiamy go solą i pieprzem cytrynowym i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni C przez 10 min.
Gotowego lina podajemy z warzywami i przygotowanym sosem pieczarkowym. Podsumowanie przepisu
Dlaczego na wigilię wybieram lina? Karpia też lubię i robię, ale lin…spróbujcie sami!