1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Zupa rybna

Składniki dla 8 osób: miętus o wadze 1 kg, filet z karpia ½ kg, dorsz o wadze 1 kg, 2 łyżki kaparów, 2 łyżki słodkiej papryki, 2 łyżki papryki ostrej, 1 puszka pomidorów, 3 l wywaru warzywnego

Wywar warzywny wstawiamy na bardzo mały ogień i zagotowujemy. W pierwszej kolejności wkładamy karpia. Po upływie 20 minut dodajemy dorsza. Gotujemy wywar przez kolejne 10 minut, wówczas dodajemy całego miętusa. Zupę gotujemy do momentu, aż miętus się ugotuje i zacznie rozpadać. Ryby delikatnie wyjmujemy łyżką cedzakową do miski i studzimy. Pozostały wywar przelewamy przez drobne sito do czystego garnka i wstawiamy ponownie na ogień. Pomidory w puszce miksujemy za pomocą blendera i wlewamy do zupy. Następnie dodajemy kapary, paprykę słodką i ostrą. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gdy ryby przestygną, dokładnie oczyszczamy je z ości i dodajemy do wywaru i zagotowujemy. Zupę najlepiej podawać z posiekaną natką pietruszki i świeżym chrupiącym pieczywem.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze