1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Bakłażan, czyli ultrafiolet na talerzu

Kupując bakłażana wybierajmy te z gładką błyszczącą skórą (Fot.  Getty Images)
Kupując bakłażana wybierajmy te z gładką błyszczącą skórą (Fot. Getty Images)
Zobacz galerię 5 Zdjęć
Smażenie daje bakłażanom wspaniałą miękkość, zwłaszcza jeśli najpierw posypuje się je słodkimi i ostrymi przyprawami.

Bakłażan, zwany też oberżyną lub... gruszką miłości tak naprawdę jest owocem a dokładnie jagodą. Pięknie wygląda i świetnie smakuje. Trzeba go tylko umieć przyrządzić. Oto kilka pomysłów na dania z bakłażana.

Pieczone lub duszone nabywają grzybowego posmaku, który dobrze komponuje się z pikantnymi składnikami. Jeśli chcemy, żeby nam smakowały, najlepiej wybierać te z gładką i błyszczącą skórą.

Oto 4 przepisy, w których bakłażan gra główną rolę:

Melanzane alla parmigiana

na 4 osoby

3 duże bakłażany, 600 g pomidorów pelati, 100 g startego parmezanu, 1-2 kulki mozzarelli, 1/3 pęczka bazylii, 1 ząbek drobno posiekanego czosnku, 2 łyżki dobrej oliwy, sól, cukier i pieprz do smaku

 (Fot. Getty Images) (Fot. Getty Images)

Kroimy bakłażany na jednocentymetrowe plastry i grillujemy z każdej strony. Na osobną patelnię wlewamy oliwę i wrzucamy czosnek, delikatnie podsmażamy, dodajemy pomidory. Rwiemy bazylię i przyprawiamy. Gotujemy sos na małym ogniu 15–20 minut. W naczyniu żaroodpornym układamy po kolei warstwy bakłażana, sosu pomidorowego i pokrojonej w kostkę mozzarelli.
 Kończymy ostatnią warstwę sosem i posypujemy obficie parmezanem. Rozgrzewamy piec do 180 stopni Celsjusza i pieczemy 20–25 minut.

Czerwone curry z bakłażanów 
i krewetek

na 4 osoby

500 ml mleka kokosowego, 2 duże bakłażany, 12 średniej wielkości krewetek, 3 drobno posiekane ząbki czosnku, 2 liście limonki (albo suszone liście kafiru), sok z jednej limonki, 1 świeża i drobno pokrojona trawa cytrynowa, 1/2 łyżki czerwonej pasty curry, 1 łyżka sosu rybnego, 1 łyżeczka cukru, szczypta soli, 1/2 szklanki oleju + 2 łyżki, kilka liści kolendry.

 (Fot. Getty Images) (Fot. Getty Images)

Do garnka o głębokim dnie wlewamy dwie łyżki oleju, dorzucamy czosnek, liście limonki i trawę cytrynową. Gdy czosnek się zarumieni, dorzucamy pastę curry i przesmażamy około 30 sekund. Dolewamy mleko kokosowe i redukujemy sos na średnim ogniu, aż zmniejszy objętość o 1/3. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy bakłażany pokrojone w kostkę, aż będą złociste. Do zredukowanego sosu wrzucamy krewetki, bakłażany i doprawiamy cukrem, sosem rybnym oraz sokiem z limonki. Wszystko dusimy około czterech minut. Przyprawiamy danie kolendrą.

Bakłażan 
po chińsku z mieloną wieprzowiną i słodkim sosem sojowym

na 4 osoby

3 bakłażany, 250 g mielonego mięsa wieprzowego, 3/4 szklanki oleju.

Sos: 1 łyżka oleju, 2 drobno posiekane ząbki czosnku, 1/2 łyżeczki płatków chili, 1 łyżka brązowego cukru, 1 łyżka słodkiego sosu sojowego, 1 łyżka ciemnego sosu sojowego, 3 łyżki wody. Do dekoracji: 
1 łyżeczka uprażonych 
ziaren sezamu.

 (Fot. Getty Images) (Fot. Getty Images)

Na rozgrzany wok wlewamy olej 
i podsmażamy mięso. Kiedy wieprzowina nabierze złocistego koloru, dodajemy składniki sosu i gotujemy kilka minut. Bakłażana kroimy w plastry o grubości 1 cm, a następnie w paski o szerokości 3 cm. Na patelni o grubym dnie rozgrzewamy olej i smażymy bakłażany, aż 
staną się złociste. Już usmażone wyjmujemy na papier, po czym wrzucamy do mięsa z sosem.
 Dokładnie mieszamy i posypujemy uprażonym sezamem.

Sałatka z bakłażana, granatu i soczewicy z dressingiem jogurtowym

na 2 osoby

1 duży bakłażan, 200 g czerwonej soczewicy, 150 g jogurtu greckiego, 1 granat, 2 łyżki oliwy, 1/2 łyżki zmielonego kuminu, 1 łyżka soku z limonki, sól i pieprz do smaku.

Bakłażana nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i grillujemy do miękkości, systematycznie go obracając. Gdy będzie już gotowy i nieco przestygnie, obieramy go ze skóry i rwiemy na długie paski. W małym garnku zagotowujemy wodę i gotujemy soczewicę do miękkości. Odcedzamy i przyprawiamy łyżką oliwy, solą i pieprzem. Jogurt mieszamy z kuminem, oliwą oraz sokiem z limonki, solą i pieprzem. Na talerzu układamy warstwowo bakłażana, soczewicę, ziarna granatu i polewamy sosem jogurtowym.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze