1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Przystawka z pieczonych buraków z lawendowym musem z migdałów

Składniki
  • buraki 2 nieduże
  • płatki migdałowe 70 gr
  • olej kokosowy 1 łyżka
  • sok z połowy cytryny
  • suszone kwiaty lawendy łyżeczka
  • sól i biały pieprz
  • świeżo starty chrzan dwie łyżki
  • żurawina łyżeczka
  • świeży tymianek pół łyżeczki
  • świeży majeranek ćwierć łyżeczki
Sposób przygotowania
1. Płatki migdałowe zalać dwoma szklankami zimnej przefiltorwanej wody, odstawić na godzinę. 2. Każdego burak wyszorować, owinąć w folię aluminiową i piec w temperaturze 180 stopni przez 45 minut. 3. Kiedy buraki będą gotowe rozwinąć i przestudzić. Płatki migdałowe dokładnie odcedzić, dodać olej kokosowy, sok z cytryny i lawendę a następnie wszystko zmiksować na wysokich obrotach na gładki twarożek migdałowy. Doprawić solą i szczyptą białego pieprzu. 4. W naczyniu blendera umieścić chrzan, żurawinę i świeże zioła, wszystko zmiksować na niezbyt gładki mus i doprawić solą oraz czarnym pieprzem. 5. Każdego buraka pokroić na około 10 cieniutkich plasterków, na każdym talerzu ułożyć połowę plasterków z jednego buraka i na każdym umieścić kleks lawendowego musu z migdałów. Przykryć kolejnym plastrkiem buraka i opruszyć wszystko delikatnie lawendą. Obok buraków rozmarować kleks kremu chrzanowego, opruszyć świeżo zmielonym czarnym pieprzem i przystawka gotowa. Danie główne zależy już od was.
Podsumowanie przepisu
Autorką przepisu jest pani Marta Dymek - przepis zwyciężył w konkursie "Przez żołądek do serca". 

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze