1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Pudding z nasionami chia

Fot. iStock
Fot. iStock
Nasiona chia, czyli szałwii hiszpańskiej, to baza popularnych deserów w słoiczkach. Mają łagodny smak dlatego dobrze podawać je z wyrazistymi dodatkami, na przykład z owocami. Oto przepis na domowy puddding z chia.

Pudding z chia i jagodami

na 2 porcje

mała puszka/200 ml mleczka kokosowego
2 łyżki nasion chia
1 łyżeczka syropu klonowego lub miodu
szczypta startej laski wanilii
owoce do dekoracji i zaostrzenia smaku
50 ml napoju roślinnego

Do miski wlewamy dwa rodzaje mleka, wsypujemy nasiona chia. Dodajemy syrop klonowy i wanilię. Mieszamy intensywnie trzepaczką. Przelewamy do małych naczynek i odstawiamy do lodówki na noc.

Rano dekorujemy owocami.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze