Puszyste muffinki z bananami i pełnoziarnistą kaszką jaglaną

fot. materiały prasowe

Bardzo proste w przygotowaniu, szybkie w pieczeniu i wspaniałe w smaku – takie właśnie są muffinki z bananami z poniższego przepisu. Ich wilgotna i mięciutka konsystencja sprawia, że rozpływają się w ustach, a kuszący aromat i słodki smak podbijają podniebienia dzieci i dorosłych. Wystarczy wymieszać składniki, przelać do foremek, piec ok 20 minut i już można cieszyć się pysznymi muffinkami. Do dzieła!

Składniki:

  • 2 dojrzałe banany
  • 1 szklanka mleka
  • ½ szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • ¾ szklanki pełnoziarnistej kaszki jaglanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 7 łyżek miodu
  • 1 łyżka naturalnego ekstraktu z wanilii

Suche składniki wsypać do miski i dokładnie wymieszać, w drugiej misce wymieszać ze sobą składniki mokre. Banany rozgnieść ręką lub widelcem, dodać do miski z mokrymi składnikami i wymieszać. Połączyć zawartość obu misek i mieszać łyżką do powstania niezbyt gęstego ciasta z grudkami. Na blaszce ułożyć silikonowe foremki i każdą napełnić ciastem do ok 2/3 wysokości. Rozgrzać piekarnik do 220 stopni, włożyć blaszkę z muffinkami zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec w termoobiegu ok 20 – 25 minut. Upieczone muffinki ostudzić, wyciągnąć z foremek, dowolnie ozdobić np. cukrem pudrem lub lukrem i… zajadać ze smakiem!

Wskazówka: ciasto na muffinki można wzbogacić ulubionymi bakaliami lub czekoladą. Do pieczenia można wykorzystać również papilotki i blachę z wgłębieniami do muffin.