fbpx

Rabanadas

Rabanadas, czyli grzanki smażone z cukrem i cynamonem, to popularny deser na północny Portugalii. W zestawie z poranną kawą stanowią idealne portugalskie śniadanie. Rabanadas są także częstym gościem na wigilijnym stole.
Potrzebne składniki:
* bagietka

* jajko

* szklanka mleka

* cynamon

* cukier

* oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

1. Cynamon mieszamy z cukrem w proporcji 1 do 2 (jedna łyżka cynamonu na dwie łyżki cukru).

2. Jajko mieszamy z mlekiem.

3. Bagietkę kroimy na plastry o grubości ok. 1-2 cm.

4. Krążki bagietki maczamy w jajku z mlekiem i kładziemy na patelni z rozgrzaną oliwą z oliwek.

5. Smażymy chwilę z obu stron, aż grzanki pięknie się zarumienią.

6. Po zdjęciu gorących grzanek z patelni, dość obficie posypujemy je cynamonem zmieszanym z cukrem.

7. Grzanki najlepiej smakują na ciepło.