Charakterystyczny smak jarmużu sprawia, że bardzo często dodawany jest także do wszelkiego rodzaju zup, zapiekanek i sałatek, stanowiąc ciekawą alternatywę dla kapusty.
Intensywnie zielone lub purpurowe liście jarmużu obfitują przede wszystkim w
przeciwutleniacze, a także witaminy C i K oraz wapń i żelazo. Aby nie utracił on swych
prozdrowotnych właściwości, najlepiej jeść go na surowo lub gotując na parze przez zaledwie kilka minut.
Oto sprawdzony przepis na jesienną zupę rodem z Toskanii.
Ribollita z jarmużem i aldamerem
Składniki:
- 2 średnie marchewki
- ½ selera naciowego
- 1 cebula
- 4 łyżki oliwy do zupy i 3 do grzanek
- 3 ziemniaki
- 1 puszka białej fasoli konserwowej
- ok. 2 l wody
- sól, płatki chili, świeży rozmaryn, tymianek do smaku
- 5-6 liści jarmużu
- 2-3 kromki czerstwego chleba
- 3 ząbki czosnku
- 100 g sera żółtego Aldamer MSM Mońki
Wykonanie: Marchew pokroić w półkrążki, cebulę w kostkę, a seler w cząstki i wszystko chwilę podsmażyć na oliwie. Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, wlać wodę, posolić i wszystko gotować do miękkości. Następnie dodać fasolę, pokrojony jarmuż pozostałe przyprawy i całość zagotować. Pokrojony w plasterki czosnek podsmażyć na jasnozłoty kolor na dwóch łyżkach oliwy, wyciągnąć i dodać do zupy. Chleb poszarpać na niewielkie kawałki i podsmażyć na oliwie czosnkowej. Gotową zupę rozlać do miseczek, posypać starkowanym na grubym oczku aldamerem i czosnkowymi grzankami.
Smacznego!