Składniki
- Świeży łosoś 300 g
- Posiekane kapary 20 g
- Drobno pokrojona szalotka 40 g
- Posiekany szczypiorek 20 g
- Creme fraiche 50 g
- Świeży ogórek 1 szt
- Sok z cytryn do smaku
- Woda 500 ml
- Ocet winny 100 ml
- Cukier 200 g
- Anyż gwiazdkowy 1 szt
Sposób przygotowania
Ugotuj łososia na parze, następnie odstaw do ostygnięcia. Pokrój cienko ogórek, posyp solą morską, odstaw na 10 minut. Wymieszaj ocet z wodą, dodaj anyż i cukier. Gotuj przez 10 minut. Następnie dodaj ogórek i znów gotuj przez 10 minut. Wyciągnij ogórek I odstaw do ostygnięcia. Do łososia dodaj kapary, szalotkę, szczypiorek, creame fraiche, sok z cytryny, sól i pieprz. Delikatnie wymieszaj. Podawaj z piklowanymi ogórkami. Skrop oliwą z oliwek.