1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Risotto z grzybami

Czyli RISOTTO CON FUNGHI.

1,5 szklanki ryżu do risotto dwie garście dowolnych grzybów (najlepsze są leśne) 1 cebula ( w kostkę) 1/2 szklanki białego wytrawnego wina co najmniej 4 szklanki mocnego bulionu 1/4 szklanki tartego parmezanu/grana padano/pecorino 30 - 40g masła

Masło rozgrzać , zeszklić na nim cebulę, nie rumienić. Dodać grzyby podsmażyć, dodać ryż, i wszystko smażyć mieszając, aż ziarenka się natłuszczą. Dolać wino i zagotować je z ryżem, aż wyparuje. Wlać potem dwie chochle gorącego bulionu. Gotować powoli, mieszając od czasu do czasu. Kiedy zostanie wchłonięta poprzednia ilość płynu, dolewać stopniowo następną. Po ok.15 minutach spróbować. Gdy ryż będzie gotowy, dodać parmezan, zamieszać, odstawić na 10 minut i podawać.

 

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze