Rozsmakowałam się w zielonym.
Rozkoszny wydaje mi się każdy kęs.
Hoduję zielone na parapecie, pielęgnuję, doglądam.
Doniczki z tymiankiem, miętą, szczypiorkiem i koprem.
Pole rzeżuchy.
Zielone jest dla mnie szczególnie piękne wiosną.
Doskonałe w swojej barwie, nasycone długim czekaniem.
Idealne na każdym talerzu.
Zielone listki ziół świetnie nadają się do ożywienia smaku wielu potraw, na przykład śniadaniowej pasty jajecznej.
Zielona pasta
- 2 jajka ugotowane na twardo
- dojrzałe awokado
- 1/2 łyżki soku z cytryny
- majonez 2 łyżki
- zielone liście młode liście mniszka, rzeżucha, kolendra, koperek, szczypiorek, sałata
- sól i pieprz do smaku
Rogale z ciasta francuskiego po jednym na osobę
(Fot. iStock)
- Jajka ugotować na twardo, przestudzić i obrać. Pokroić w kostkę.
- Awokado obrać i pokroić. Skropić sokiem z cytryny.
- Dodać pokrojony szczypiorek, rzeżuchę i koperek.
- Dodać sól , pieprz i majonez. Delikatnie wymieszać.
- Rogale przekroić. Na jednej połowie położyć pastę jajeczną, listki mniszka, kolendry, rzeżuchy i sałaty. Przykryć drugą połową rogala.