1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Zioła na parapecie, porcja witamin na wyciągnięcie ręki

Zioła potrzebują jasnego stanowiska, ale można śmiało uprawiać je w domu (Fot. iStock)
Zioła potrzebują jasnego stanowiska, ale można śmiało uprawiać je w domu (Fot. iStock)
Rozsmakowałam się w zielonym. Rozkoszny wydaje mi się każdy kęs. Hoduję zielone na parapecie, pielęgnuję, doglądam. Doniczki z tymiankiem, miętą, szczypiorkiem i koprem. Pole rzeżuchy. Zielone jest dla mnie szczególnie piękne wiosną. Doskonałe w swojej barwie, nasycone długim czekaniem. Idealne na każdym talerzu.

Zielone listki ziół świetnie nadają się do ożywienia smaku wielu potraw, na przykład śniadaniowej pasty jajecznej.

Rogale francuskie z pastą z jajka, awokado i zielonych liści

Zielona pasta
  • 2 jajka ugotowane na twardo 
  • dojrzałe awokado
  • 1/2 łyżki soku z cytryny
  • majonez 2 łyżki
  • zielone liście młode liście mniszka, rzeżucha, kolendra, koperek, szczypiorek, sałata
  • sól i pieprz do smaku
Rogale z ciasta francuskiego po jednym na osobę
 (Fot. iStock) (Fot. iStock)
  • Jajka ugotować na twardo, przestudzić i obrać. Pokroić w kostkę.
  • Awokado obrać i pokroić. Skropić sokiem z cytryny.
  • Dodać pokrojony szczypiorek, rzeżuchę i koperek.
  • Dodać sól , pieprz i majonez. Delikatnie wymieszać.
  • Rogale przekroić. Na jednej połowie położyć pastę jajeczną, listki mniszka, kolendry, rzeżuchy i sałaty. Przykryć drugą połową rogala.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze