Jedne z najbardziej sentymentalnych i "domowych" wypieków - idealne na podwieczorek...
40 g świeżych drożdży,
500 g mąki,
250 ml kwaśnej śmietany,
2 jajka,
100 g cukru,
80 deko masła
jajko do posmarowania na wierzchu,
ulubione nadzienie (kostki czekolady, nutella, dżem, powidła...)
Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy śmietanę, ucieramy. Dosypujemy mąkę, jajka, roztopione i przestudzone masło i szczyptę soli, po czym wyrabiamy ciasto, z którego następnie odstawiamy na około 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Stolnicę oprószamy mąką, i wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na placek. Tniemy na trójkąty. Na każdy z trójkątów nakładamy ulubione nadzienie, po czym zwijamy w rogalik. Smarujemy rozmąconym jajkiem, pieczemy 10 minut w 180 stopniach.