1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Roladki drobiowe marynowane w herbacie

fot. Bogdan Biały / Roladki drobiowe marynowane w herbacie
fot. Bogdan Biały / Roladki drobiowe marynowane w herbacie
Składniki na 5 porcji: 0,5 kg fileta z indyka, puszka ananasów, świeży ananas, łyżeczka czarnej herbaty, olej do smażenia, 2–3 łyżki mąki do obtoczenia mięsa, 1/2 kostki rosołowej, sól, pieprz, wykałaczki do spinania roladek. Czas przygotowania: 40 min plus 12 godz. marynowania|Składniki na 5 porcji: 0,5 kg fileta z indyka, puszka ananasów, świeży ananas, łyżeczka czarnej herbaty, olej do smażenia, 2–3 łyżki mąki do obtoczenia mięsa, 1/2 kostki rosołowej, sól, pieprz, wykałaczki do spinania roladek. Czas przygotowania: 40 min plus 12 godz. marynowania

Mięso opłukać, pokroić w plastry. Otworzyć puszkę ananasów i zmiksować owoce wraz z sokiem. W niedużej miseczce zaparzyć bardzo mocną herbatę, dodać purée z ananasa. Zalać mięso marynatą herbaciano-ananasową i zostawić na noc w lodówce.

Po wyjęciu plastry mięsa rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem. Każdy plaster mięsa przełożyć kawałkiem świeżego ananasa i spiąć wykałaczką. Tak przygotowane roladki obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony, aż się zrumienią.

Następnie ułożyć je w płaskim rondlu, podlać bulionem z kostki rosołowej, dolać połowę marynaty i dusić, aż mięso będzie miękkie.

Lubisz gotować, jeść i smakować? - Więcej o gotowaniu znajdziesz na blogu Food&Wood!

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze