1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia
  4. >
  5. Roladki z papieru ryżowego nadziewane kurczakiem tandori

Roladki z papieru ryżowego nadziewane kurczakiem tandori

Składniki
  • cisto ryżowe w płatkach 16 sztuk
  • pierś z kurczaka 300 gram
  • orzechy nerkowca 80 gram
  • mleko kokosowe 300 ml
  • czerwona pasta curry 2 łyżki
  • czerwona cebula 1 sztuka
  • grzyby enoki 50 gram
  • papryka 1 sztuka
  • kiełki groszku 50 gram
  • kiełki soi 30 gram
  • tamarynd 20 gram
  • olej sezamowy jedna łyżka
  • jogurt naturalny
  • kurkuma
  • przyprawa masala
  • cukier sól pieprz
Sposób przygotowania
Orzechy nerkowca mielimy na drobno, następnie wsypujemy je do gotującego się mleka kokosowego. Doprawiamy czerwoną pastą curry i cukrem. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 10 min. Pierś z kurczaka kroimy na plasterki i marynujemy w jogurcie wymieszanym z kurkumą i masalą. Następnie pieczemy w piekarniku ok. 15 min w temp. 165 C . Po wystygnięciu kroimy w paseczki . Warzywa kroimy w paseczki i marynujemy w oleju sezamowym doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto ryżowe moczymy w zimnej wodzie ok. 1 minuty , następnie na nim układamy warzywa, kurczaka i kiełki – zawijamy roladkę i przekrajamy ją na pół. Na środek talerza wylewamy sos na nim układamy roladki z kurczakiem i warzywami, dekoracyjnie polewamy po talerzu sos śliwkowy.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze