Składniki
- cisto ryżowe w płatkach 16 sztuk
- pierś z kurczaka 300 gram
- orzechy nerkowca 80 gram
- mleko kokosowe 300 ml
- czerwona pasta curry 2 łyżki
- czerwona cebula 1 sztuka
- grzyby enoki 50 gram
- papryka 1 sztuka
- kiełki groszku 50 gram
- kiełki soi 30 gram
- tamarynd 20 gram
- olej sezamowy jedna łyżka
- jogurt naturalny
- kurkuma
- przyprawa masala
- cukier sól pieprz
Sposób przygotowania
Orzechy nerkowca mielimy na drobno, następnie wsypujemy je do gotującego się mleka kokosowego. Doprawiamy czerwoną pastą curry i cukrem. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 10 min. Pierś z kurczaka kroimy na plasterki i marynujemy w jogurcie wymieszanym z kurkumą i masalą. Następnie pieczemy w piekarniku ok. 15 min w temp. 165 C . Po wystygnięciu kroimy w paseczki . Warzywa kroimy w paseczki i marynujemy w oleju sezamowym doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto ryżowe moczymy w zimnej wodzie ok. 1 minuty , następnie na nim układamy warzywa, kurczaka i kiełki – zawijamy roladkę i przekrajamy ją na pół. Na środek talerza wylewamy sos na nim układamy roladki z kurczakiem i warzywami, dekoracyjnie polewamy po talerzu sos śliwkowy.