1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Roladki z soli i pora w sosie szafranowo-żurawinowym

Składniki
  • sola bez skóry 4 filety
  • por 1 sztuka
  • bulion rybny 400 ml/jeden słoik
  • szafran szczypta
  • śmietana do gotowania 200 ml
  • suszone żurawiny 30 gram
  • mąka kukurydziana 2 łyżki stołowe
Sposób przygotowania

1. Filety przekroić na pół. Por umyć, przekroić w poprzek, pokroić w plastry i dokładnie opłukać. Blanszować w słonej wodzie przez minutę, przepłukać w zimnej wodzie i osuszyć.

2. Filety doprawić solą i pieprzem. Umieścić paski pora na filecie i zawinąć go. Użyć drewnianego szpikulca do usztywnienia. Filety gotować w bulionie rybnym przez ok. 6 minut. Wyjąć filety z bulionu.

3. Do bulionu dodać szafran i gotować na małym ogniu. Dodać śmietanę i żurawinę amerykańską. Dodać mąkę kukurydzianą i gotować przez 1 minutę. Doprawić solą i pieprzem. Polać filety sosem.

Podawać z ryżem lub purée z dodatkiem pokruszonych podsmażonych orzechów włoskich.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze