Składniki
- sola bez skóry 4 filety
- por 1 sztuka
- bulion rybny 400 ml/jeden słoik
- szafran szczypta
- śmietana do gotowania 200 ml
- suszone żurawiny 30 gram
- mąka kukurydziana 2 łyżki stołowe
Sposób przygotowania
1. Filety przekroić na pół. Por umyć, przekroić w poprzek, pokroić w plastry i dokładnie opłukać. Blanszować w słonej wodzie przez minutę, przepłukać w zimnej wodzie i osuszyć.
2. Filety doprawić solą i pieprzem. Umieścić paski pora na filecie i zawinąć go. Użyć drewnianego szpikulca do usztywnienia. Filety gotować w bulionie rybnym przez ok. 6 minut. Wyjąć filety z bulionu.
3. Do bulionu dodać szafran i gotować na małym ogniu. Dodać śmietanę i żurawinę amerykańską. Dodać mąkę kukurydzianą i gotować przez 1 minutę. Doprawić solą i pieprzem. Polać filety sosem.
Podawać z ryżem lub purée z dodatkiem pokruszonych podsmażonych orzechów włoskich.